Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Širdies formos vaisius džiugina savo skoniu ir savybėmis. Ar tai sveikiausias pasaulyje skanėstas?

3 min. skaitymo

Peruvinė anona (Annona cherimola) yra tikras skanėstas gurmanams ir sveikos gyvensenos mėgėjams. Šį kreminį vaisių, kurio skonis primena bananų, ananasų, braškių ir mangų derinį, Markas Tvenas pavadino „skaniausiu vaisiumi, kokį tik yra ragavęs žmogus“. Ar peruvinė anona yra sveika? Kaip valgyti šį egzotišką vaisių?

 

Kas yra peruvinė anona? Egzotiškas širdies formos vaisius

Peruvinė anona – tai atogrąžų, žalias širdies arba kūgio formos vaisius su odele ir kreminiu, saldžiu minkštimu. Jis kilęs iš Pietų Amerikos Andų ir auginamas atogrąžų zonose dideliame aukštyje. Peruvinės anonos skonis lyginamas su banano, ananaso, braškės ir mango deriniu.

Peruvinė anona yra pilna naudingų maistinių medžiagų, kurios gali palaikyti imunitetą, akių ir širdies sveikatą , teigiamai veikia nuotaiką ir virškinimą, mažina uždegimus. Ji gali būti puikus subalansuotos, maistingųjų medžiagų turtingos mitybos priedas.

Tačiau šiame vaisiuje yra nedideli kiekiai toksiškų junginių, kurių daugiausia yra žievelėje ir sėklose. Jų vartojimas dideliais kiekiais gali pakenkti nervų sistemai. Norėdami saugiai valgyti peruvinę anoną, pirmiausia nulupkite ir išimkite sėklas.

 

Ar peruvinė anona yra sveika?

Peruvinė anona turi daug antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais organizme. Tam tikri junginiai (įskaitant flavonoidus, karotinoidus ir vitaminą C) – pasižymi stipriu antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Tyrimai rodo, kad maisto produktai, kuriuose gausu karotinoidų, gali pagerinti akių sveikatą ir sumažinti širdies ligų bei kai kurių vėžio rūšių riziką. Pudinge yra daug kalio ir magnio, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį.

160 g šio vaisiaus (arba viename puodelyje) yra beveik 5 g maistinių skaidulų. Peruvinė anona skatina sveiką žarnyno judėjimą ir maitina žarnyno bakterijas, todėl yra naudingi virškinimo sistemai.

Peruvinė anona taip pat yra puikus vitamino B6 šaltinis, kuris atlieka svarbų vaidmenį neurotransmiterių (įskaitant serotoniną ir dopaminą), reguliuojančių nuotaiką, susidaryme. Nepakankamas jo kiekis gali sukelti nuotaikos sutrikimų. Vartojant tokius maisto produktus, kaip cherimoja, galima sumažinti depresijos riziką.

Peruvinė anona vaisius

Kaip valgyti peruvinę anoną?

Lietuvoje kartais galima rasti kai kuriose parduotuvėse ir prekybos centruose nuo rugsėjo iki vėlyvo pavasario.

Norėdami paruošti peruvinės anonos vaisius valgyti, nulupkite odelę bei išmeskite sėklas. Tada supjaustykite gabaliukais arba šaukštu išskobkite minkštimą.

Perpjovę peruvinę anoną pamatysite baltą grietinėlės konsistencijos minkštimą. Jis turi būti minkštas. Jei jis per kietas, vadinasi, vaisius dar nesubrendęs. Uždenkite jį maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą kelioms dienoms, kad suminkštėtų.

Šaltinis: i.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus