Daugelio mėgstamas gėrimas – kava su pienu, nesvarbu, ar tai būtų švelnus latte, ar orus kapučino, – pasirodo, yra diskusijų tarp specialistų objektas Vieni teigia apie kavos ir pieno nesuderinamumą, kiti – apie tokių teiginių nepagrįstumą. Panagrinėkime, kuo grindžiami šie prieštaravimai ir ar verta atsisakyti malonumo mėgautis mėgstamu gėrimu.
Ginčo esmė – kavoje esančių taninų poveikis. Šios medžiagos iš tiesų gali sumažinti kai kurių mineralų, ypač kalcio, kurio gausu piene, įsisavinimą. Medicinos mokslų kandidatė, gydytoja dietologė, vyresnioji mokslo darbuotoja Mitybos ir biotechnologijų federaliniame tyrimų centre Natalija Denisova, komentuodama šią problemą aif.ru puslapiuose, nurodo galimą kalcio biologinio prieinamumo sumažėjimą vartojant kavą ir pieną kartu. Tai reiškia, kad organizmas pasisavina mažiau kalcio, nei galėtų, jei šie produktai būtų vartojami atskirai.
Tačiau svarbu suprasti niuansus. Pirma, kalcio įsisavinimo sumažėjimas nereiškia visiško jo blokavimo. Organizmas vis tiek gaus šiek tiek kalcio iš pieno, nors ir mažesnį kiekį, nei vartojant pieną atskirai. Antra, kalcis randamas ne tik piene. Jo yra daugelyje kitų produktų: sūryje (ypač kietuose), žuvies konservuose (pavyzdžiui, sardinėse), ankštiniuose produktuose (pupelėse, žirniuose, lęšiuose), žaliose lapinėse daržovėse (špinatuose, kopūstuose). Įvairi mityba, kurioje gausu kalcio, gali lengvai kompensuoti galimą kalcio įsisavinimo iš pieno sumažėjimą, kai vartojama kava.

Taigi teiginys, kad kava ir pienas visiškai nesuderinami, yra perdėtas. Taip, kavos taninai šiek tiek sumažina kalcio įsisavinimą iš pieno, tačiau tai nėra katastrofa, ypač laikantis subalansuotos mitybos. Jei gaunate pakankamai kalcio iš kitų šaltinių, saikingas kavos su pienu vartojimas neturėtų kelti rūpesčių.
Svarbu nepamiršti ir suvartojamos kavos kiekio. Kaip pažymi Natalija Denisova, optimalu per dieną išgerti ne daugiau kaip 3–4 puodelius kavos. Ir pageidautina be cukraus, kuris prideda gėrimui tuščių kalorijų ir neigiamai veikia sveikatą.
Apibendrinant galima teigti, kad mėgstamo latte ar kapučino malonumo neturėtų temdyti baimė dėl produktų nesuderinamumo. Saikingas kavos su pienu vartojimas, kaip subalansuotos mitybos dalis, nekelia grėsmės sveikatai. Užuot visiškai atsisakę mėgstamo gėrimo, sutelkite dėmesį į maisto įvairovę ir organizmo aprūpinimą reikiamais mikroelementais iš įvairių šaltinių. Ir, žinoma, mėgaukitės skoniu.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą