Pastaruoju metu padidėjo susidomėjimas matcha arbata. Tai kiniškų kamelijų lapai, garinami, džiovinami ir sumalami į ryškiai žalios spalvos miltelius. Tėvynėje, Japonijoje, matcha arbata ne tik verdama, bet milteliai dedami į įvairius desertus ir kosmetikos priemones (kaukes, kremus, šveitiklius).
Tie, kurie seka tendencijas, matcha vertina dėl didelio antioksidantų kiekio. Jie reikalingi ląstelių sveikatai palaikyti, smegenų veiklos stabilumui, atminčiai gerinti. Antioksidacinis poveikis pasireiškia ir matomu išvaizdos atjaunėjimu.
Tai padeda kepenims kovoti su toksinais, valo kraują ir pagreitina šalutinių medžiagų apykaitos produktų skaidymą.
Ši arbatos savybė ypač svarbi žmonėms, kuriems tenka praeiti vaistų kursus. Tą pačią funkciją atlieka ir chlorofilas, kuris matčai suteikia ryškią spalvą.
Tačiau nė vienas pliusas nėra besąlygiškas, perspėja ekspertai. Šiuo atveju reikėtų nepamiršti saiko jausmo: 1 arbatiniame šaukštelyje yra maždaug ketvirtadalis kofeino paros dozės. Todėl matcha arbatos ar kavos nereikėtų padauginti.
Be to, per tirštai užplikyta arbata pažeidžia skrandžio gleivinę, todėl gerti jos tuščiu skrandžiu negali net sveiki žmonės. Sergant gastritu, skrandžio opa ir refliuksu matcha yra nerekomenduotina.
Kadangi matcha yra ypatinga arbatos rūšis, ją ruošti reikia visai kitaip.
Pirma, negalima užpilti verdančiu vandeniu, kad negautumėte karčios košelės. Antra, svarbu laikytis proporcijų ir technikos: 150 ml vandens užpilti 1 arbatinį šaukštelį miltelių ir maišyti plaktuvu arba šluotele, kol atsiras putų. Tik tokiomis sąlygomis matcha duos didžiausią naudą.
Į arbatą galima įpilti šiek tiek medaus (dėl skonio) ir pieno (dėl latte tekstūros), tačiau Japonijoje ji geriama be priedų.
Šaltinis: Sports.kz