Japonai arba korėjiečiai garsėja savo ilgaamžiškumu. Paslaptis – subalansuota mityba, kurioje gausu žuvies, jūros gėrybių ir šviežių daržovių bei vaisių. Vienas sveikiausių maisto produktų yra edamame – Azijoje populiarios pupelės, kurios yra geras baltymų, skaidulų ir vertingų biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis. Sužinokite, kas yra edamame, kaip ji veikia jūsų sveikatą ir kaip geriausiai ją įtraukti į savo mitybą.
Kas yra edamame ir kodėl turėtumėte jį valgyti?
Edamame – tai šviežios neprinokusių sojų pupelių ankštys ir sėklos. Ankštys yra intensyviai žalios spalvos, šiek tiek plaukuotos, o pupelės panašios į jaunas pupeles. Šios rūšies pupelės ypač populiarios Azijos šalyse, ypač Japonijoje, Korėjoje, Kinijoje ir Vietname. Pasirodo, neprinokusių sojų pupelių skonis dar geresnis. Jos turi saldų ir šiek tiek sviestinį poskonį bei mėsingą tekstūrą. Edamame, vadinamose žaliosiose sojose, yra daug vertingų maistinių medžiagų: B grupės vitaminų, geležies, magnio, fosforo, vitamino K, taip pat fitosterolių, izoflavonų, omega-3 ir omega-6 rūgščių bei skaidulų. Ji taip pat yra puikus baltymų šaltinis ir idealus mėsos pakaitalas.
Kaip edamame veikia sveikatą?
Net nedideli, bet reguliarūs edamame kiekiai teigiamai veikia organizmą. Dėl didelio skaidulų kiekio žaliosios sojos pupelės reguliuoja žarnyno veiklą ir apsaugo nuo gliukozės kiekio kraujyje šuolių. Savo ruožtu nesubrendusioje sojoje esantys fitosteroliai ir nesočiosios riebalų rūgštys teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą – reguliuoja cholesterolio kiekį ir stiprina kraujagysles. Todėl jos mažina aterosklerozės ir kitų širdies ligų riziką.
Edamame taip pat ypač rekomenduojamas moterims menopauzės laikotarpiu. Jame esančios natūralios medžiagos imituoja moteriškų lytinių hormonų poveikį, todėl gali sumažinti su menopauze susijusius simptomus ir nepatogumus bei iš dalies apsaugoti nuo osteoporozės. Diabetikai taip pat gali įtraukti edamame į savo racioną – jaunos sojos glikeminis indeksas yra labai mažas, todėl ji nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių ir neapkrauna kasos.
Kaip paruošti edamame?
Lietuvoje sunku gauti šviežių edamame – jų galima rasti tik Azijos produktų parduotuvėse. Kita vertus, šaldytų žaliųjų sojų pupelių galima rasti daugelyje parduotuvių tinklų (šaldytuose maisto produktuose paprastai būna lukštentos pupelės). Edamame labai paprasta paruošti. Šviežias ankštis galima virti pasūdytame vandenyje (3-6 min.) – gerai nupjauti galus, kad druska patektų į pupeles. Taip pat gerai tinka virti garuose apie 8 minutes.
Edamame labai dažnai būna iš anksto išvirti, todėl juos tiesiog kelioms minutėms užpilame verdančiu vandeniu. Geriausia vadovautis nurodymais ant pakuotės.
Kaip virtuvėje naudoti jaunas sojų pupeles?
Edamame skanu valgyti net vienas, tačiau Japonijoje jos dažnai kepamos kartu su sezamais. Jos taip pat puikiai tiks sriuboms, salotoms, troškiniams, keptiems ryžiams, košėms ar bet kokiems patiekalams be mėsos.
Šaltinis: Interia
Lietuvoi neįmanoma įsigyti sėklos
teko atsisiūsti. Šiemet auginsime