2025 m. vasario mėn. buvo tikrinamas kiaulienos ženklinimas Lenkijos didžiųjų parduotuvių parduotuvėse. Inspektoriai patikrino 164 mėsos partijas, kurių bendras svoris siekė 2,2 tonos, ir kas dešimtoje tikrintoje partijoje nustatė įvairių pažeidimų.
Daugiausia pažeidimų nustatyta dėl nefasuotos mėsos. Inspektoriai nustatė, kad penkiose partijose, kurių etiketėse buvo nurodyta „lenkiška“ mėsa, etiketėse buvo pateikta neteisinga informacija. Paaiškėjo, kad dvi partijos buvo atvežtos iš Belgijos, dvi – iš Vokietijos ir viena – iš Nyderlandų. Dėl to prekybininkams, įtariamiems maisto klastojimu, pradėtos administracinės bylos.
Atlikus auditą nustatyta, kad kas penktoje tikrintoje parduotuvėje buvo nustatyta pažeidimų. Dažniausiai pasitaikantys iš jų buvo šie:
- suklastoti duomenys apie mėsos kilmę, įskaitant informacijos apie Lenkijos kilmę pateikimą mėsai iš Vokietijos, Nyderlandų ir Belgijos.
- informacijos apie mėsos kilmę ir kilmės šalies vėliavos atvaizdą trūkumas.
- terminų, neatitinkančių galiojančių teisės aktų dėl mėsos kilmės, vartojimas.
Reaguodami į nustatytus pažeidimus, inspektoriai pradėjo administracines procedūras, kurios gali baigtis baudomis už prekybą falsifikuotomis prekėmis.
Žinutė vartotojams
Vartotojai turėtų žinoti mėsos ženklinimo taisykles. Pagal ES ir teisės aktus pardavėjai privalo nurodyti mėsos kilmę, ypač nefasuotų produktų atveju. Kiaulienos, paukštienos, avienos ar ožkienos atveju parduotuvės taip pat privalo pateikti grafinį kilmės šalies vėliavos atvaizdą.
Gamintojai privalo pateikti atitinkamą kilmės informaciją supakuotos mėsos, įskaitant kiaulieną, paukštieną, avieną, ožkieną, jautieną ir veršieną, etiketėse. Nepamirškime, kad apsipirkimas turint informacijos padeda užtikrinti didesnį rinkos skaidrumą ir vartotojų apsaugą.
Neteisingas kilmės šalies nurodymas etiketėje klaidina vartotoją ir yra maisto klastojimas. Prekybininkams, kurie šiuo atveju pažeidžia vartotojų interesus, gresia bauda“.
Ar Lietuvoje mėsa tikrinama?
Lietuvoje importuojama mėsa yra tikrinama. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atsako už mėsos kontrolę tiek iš ES šalių, tiek iš trečiųjų šalių. Tikrinama:
- Dokumentacija – sertifikatai, kilmės dokumentai, veterinariniai leidimai.
- Fizinė būklė – vizualinė apžiūra, temperatūros patikra, ženklinimas.
- Laboratoriniai tyrimai – mėginiai tiriami dėl bakterijų (pvz., salmonelių), sunkiųjų metalų, antibiotikų likučių ir kt.
Mėsa iš ES šalių tikrinama atsitiktinai, o iš trečiųjų šalių – griežčiau, privalomai kiekviena siunta. Jei randama neatitikimų, mėsa gali būti sulaikyta, grąžinta arba sunaikinta.
Šaltinis: Wp.pl
Parašyti komentarą