Mėsa yra svarbus baltymų ir maistinių medžiagų šaltinis daugelyje pasaulio dietų. Tačiau ne visa mėsa yra vienodai naudinga sveikatai. Kokią mėsos rūšį rekomenduojama kasdien riboti arba vengti dėl galimo neigiamo poveikio sveikatai?
Perdirbta mėsa
Perdirbta mėsa, tokia kaip dešros, lašiniai, kumpiai ir išpjovos, yra viena iš labiausiai ekspertų nerekomenduojamų. Šios rūšies produktų reikėtų vengti ir vartoti kuo mažiau.
Šiuose produktuose paprastai būna daug natrio, konservantų ir cheminių priedų, kurie gali būti siejami su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių, ypač storosios žarnos vėžio, rizika.
Raudona mėsa
Per didelis raudonos mėsos, pavyzdžiui, jautienos, kiaulienos ir avienos, vartojimas taip pat yra pavojingas.
Nors šios mėsos saikingas vartojimas gali būti subalansuotos mitybos dalis, tyrimai rodo, kad didelis jos vartojimas didina lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas ir tam tikrus vėžinius susirgimus, riziką.
Renkantis raudoną mėsą rekomenduojama ją vartoti ne dažniau kaip kelis kartus per savaitę ir rinktis liesą mėsą.
Daug riebalų turinti mėsa
Mėsą, kurioje yra daug sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, tam tikrus riebius kiaulienos ar jautienos gabalus (pvz., šonkauliukus ar pilvą), reikėtų vartoti saikingai. Sotieji riebalai gali padidinti MTL („blogojo“) cholesterolio kiekį kraujyje ir taip padidinti širdies ligų riziką.
Šaltinis: Sports.kz
Dėl dešrų ir išpjovų sutinku, bet ką jųs kalbate apie kumpius lašinius ir šonines, (nebent jie rūkyti) tai absolut nesąmonė!
negalima valgyti absoliučiai nieko 😂. Tada nei daktarų nereikės🤭.Kažin, kaip žmonija gyvena tūkstantmečiais? Vieni iš dietos neišlipa, kiti be lašinių gyventi negali, o serga?
Kai suzinojau kad desru mesa i zarna kisa kur kiaules sudai buvo, tai nuo tada jis nevalau, tai yra kokius 30 metu. O ir tai pries suzjnant neatrode ji kazkokia lb skani
Dar nustebinsiu ir darzoves auginimos ant šudo,ksip sakoma be šudo ir nebus grudo
Gali valgyti ramiai mieschioni* šūdą dabar pakeitė chemija, tai gyvensi ilgai ir laimingai, ir senatvėje pavirsi į mumiją puiku !
Kvailas principas ! Senai jau žarnos nenaudojamos, (naudojami dirbtiniai baltyminiai apvalkalai) bet dešras aš pateisinu, yra tikrai gerų ir skanių gaminių, bet kam į žarnas pilti tarkių masę ir kepti vėdarus? Nesuprantu! Juk galima išsikepti puikų kugelį ?!