Vitaminas C yra vienas nestabiliausių. Jį greitai sunaikina terminis apdorojimas. O jo trūkumas – pavojingas. Skorbutas, kurį sukelia ūmus vitamino C trūkumas, yra labai vertingas. Ši liga paliko rimtą pėdsaką žmonijos istorijoje. Todėl daktaras Aleksandras Miasnikovas įvardijo produktus, kuriuose yra daug vitamino C.
Gydytojas pažymėjo, kad vitaminas C yra labai svarbus organizmui. Jis dalyvauja kolageno, kuris užtikrina kremzlinio audinio elastingumą, sintezėje. Jis taip pat mažina vėžio riziką ir aktyviai dalyvauja folio rūgšties apykaitoje. Be to, jis stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų.
Medikų teigimu, geriausias vitamino C šaltinis yra erškėtuogės.
„Bulvėse – bulvių odelėje – vitamino C taip pat visiškai pakanka. Tačiau erškėtuogės yra rekordininkės“, – pabrėžė gydytojas.
Tačiau per didelis vitamino C vartojimas gali sukelti ir nepageidaujamų pasekmių – inkstų akmenų susidarymą.
„Jei turite padidėjusį geležies kiekį, vitaminą C net ir nurodytu vartojimu turėtumėte vartoti labai, labai atsargiai“, – perspėjo kardiologas.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą