Viena mėgstamiausių daugelio žmonių daržovių – baklažanas – turi daug naudingų savybių, tačiau jis gali būti ir kenksmingas. Specialistai papasakojo, kodėl.
Kepti, marinuoti, troškinti – baklažanai yra geri bet kokiu pavidalu. Iš jų galima pagaminti daugybę aromatingų užkandžių. Tačiau šiose daržovėse taip pat yra medžiagų, kurios gali būti pavojingos organizmui.
Ekspertai teigia, kad baklažanuose yra augalinio alkaloido, vadinamo solaninu, kuris gali būti nuodingas. Solaninas apsaugo augalą nuo kenkėjų, tačiau vartojamas didelėmis dozėmis gali sukelti problemų žmonėms.
Norėdami sužinoti, kiek šios medžiagos yra daržovėje, turite atkreipti dėmesį į sėklas. Jei sėklos yra tamsios spalvos, tokių vaisių geriau nevalgyti. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į kartų skonį – jei baklažanas labai kartus, geriau jo nevalgyti.
Solaninas gali sukelti organizmo apsinuodijimą, kurį lydi tokie simptomai kaip viduriavimas, pykinimas ir vėmimas bei pilvo skausmas. Tokiu atveju rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją.
Iš naudingųjų savybių galima paminėti šias: baklažanų valgymas padeda mažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti nuo uždegimo.
Daržovės žievelėje yra nasunino, kuris apsaugo nuo streso, todėl geriau baklažanų nelupti, o prieš valgant vaisius pusvalandį ar valandą pamirkyti.
Be to, baklažanuose mažai kalorijų, juose gausu augalinių skaidulų, vitaminų, kalio, magnio, geležies ir kt. Juose yra chlorogeno rūgšties, kuri padeda kovoti su augliais, virusais ir mikrobais.
Baklažanų virimas sumažina solanino kiekį, pagerina jų skonį ir virškinamumą. Mitybos specialistai rekomenduoja daržoves kepti ant grotelių arba orkaitėje be aliejaus, kad būtų išsaugotos maistingosios medžiagos.
Parašyti komentarą