Nors ir sveika, su kai kuriais jų geriau nepersistengti. Kai kuriuose vaisiuose gali būti daugiau cukraus nei šokolade. Ar tai reiškia, kad turite jų atsisakyti? Žinoma, ne, tačiau kai kurių patartina vartoti saikingai.
Kalorijų spąstai. Nepersistenkite su šiais vaisiais
Vaisiai, kaip ir daržovės, yra labai svarbi kasdienės mitybos dalis. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvalgyti ne mažiau kaip 400 g vaisių ir daržovių. Tačiau didžiąją dalį turėtų sudaryti daržovės, o ne vaisiai. Maisto ir mitybos instituto Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo piramidėje rekomenduojamas vaisių ir daržovių santykis yra nuo 1/4 iki 3/4. Kaip matote, vaisių kiekį reikėtų kontroliuoti šiek tiek daugiau nei daržovių.
Vaisiai mityboje. Kodėl verta apie juos prisiminti?
Vaisių nereikėtų visiškai atsisakyti ar jų siekti šventinėmis progomis. Jie yra antioksidantų šaltinis, palaiko normalias organizmo funkcijas ir saugo jį nuo ligų. Vaisiai yra natūralus vitaminų šaltinis. Juose yra vitamino C, kuris yra vertingas antioksidantas ir palaiko organizmo imuninę sistemą, „jaunystės vitamino“ E (vieno svarbiausių antioksidantų), vitamino A, kuris naudingas regėjimui ir tinkamam ląstelių augimui, vitamino K, reikalingo kraujo krešėjimui, ir B grupės vitaminų.
Be to, vaisiai pasižymi dideliu skaidulų kiekiu, kurios palengvina virškinimą ir pagreitina žarnyno peristaltiką. Skaidulos reguliuoja medžiagų apykaitą ir užtikrina sotumo jausmą. Daugiausia skaidulinių medžiagų yra abrikosuose, slyvose, kriaušėse ir obuoliuose.
Vaisiai kaloringesni už šokoladą?
Kaip matote, vaisiai turėtų būti neatsiejama subalansuotos mitybos dalis. Tačiau geriausia nepersistengti – nes net ir sveikiausias produktas gali turėti neigiamą poveikį mums, jei jo valgome per daug. Juolab kad kai kuriuose vaisiuose yra daug cukraus. Kai kurie jų net gali konkuruoti su šokoladu – 100 g pieniško šokolado yra šiek tiek daugiau nei 50 g cukraus.
Cukrus vaisiuose: ko nepadauginti
Kiek cukraus yra vaisiuose? Mažiausias cukraus kiekis – nuo 5,3 iki 10,1 g 100 g produkto – yra tokiuose vaisiuose kaip:
- avietėse,
- braškėse,
- citrinose,
- serbentai,
- agrastai,
- mėlynės,
- vyšnios,
- obuoliai,
- greipfrutai.
Verta prisiminti, kad natūralių paprastųjų cukrų kiekis vaisiuose skiriasi priklausomai nuo jų rūšies ir sunokimo laipsnio. Kuo vaisiai labiau prinokę, tuo daugiau juose yra cukraus.
Kokie vaisiai turi daugiausia cukraus? Pirmauja šie vaisiai:
- bananai (12 g 100 g),
- vynuogės (apie 16 g),
- figos (16 g),
- granatai (14 g)
- mangas (14 g).
Patartina valgyti skirtingų spalvų vaisius, nes kiekviena spalva slepia skirtingą maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų kiekį. Geriausia vaisius valgyti sveikus – taip išvengiama staigių gliukozės kiekio kraujyje pokyčių ir sumažėja kasos gaminamo insulino kiekis.
Kalorijų spąstai. Nepersistenkite su šiais vaisiais
Kita vertus, džiovinti vaisiai yra tikri kalorijų spąstai. Džiovinti vaisiai iš tiesų sumažina tūrį, tačiau tai nereiškia, kad sumažėja cukraus kiekis. Tokiu pavidalu jie tiesiog tampa koncentruotu cukrų šaltiniu.
Pavyzdys? 100 g džiovintų bananų porcija turi 380 kcal, džiovintos spanguolės – 300 kcal, o džiovintos datulės – 270 kcal. Žinoma, džiovinti vaisiai yra geras subalansuotos mitybos priedas, tačiau juos geriausia valgyti ne per dideliais kiekiais.
Džiovinti vaisiai yra sveiki, juose yra B grupės vitaminų, vitaminų C, A ir E (šiek tiek mažiau nei šviežiuose vaisiuose) ir mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, magnio, geležies, kalio, mangano.
Jie ypač rekomenduojami žmonėms, turintiems virškinimo problemų – gerina medžiagų apykaitos procesus ir žarnyno veiklą. Džiovinti vaisiai puikiai tinka salotoms, kepiniams ir natūraliam jogurtui gardinti. Geriausia pirkti nesaldintus ir nesūdytus vaisius.
Šaltinis: Interia.pl
Parašyti komentarą