Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Matėte kažką panašaus ant kiaušinių? Nepirkite jų. Jie tinkami tik išmesti

3 min. skaitymo

Kiaušiniai yra privalomas velykinių skanėstų ingredientas, todėl prieš šventes jų nuperkame daug. Per prieššventinio pasiruošimo šėlsmą lengva įsigyti „supuvusius kiaušinius“ (ne visi pardavėjai elgiasi sąžiningai), kuris sugadins mūsų Velykų šventę. Kaip sužinoti, ar kiaušiniai, kuriuos perkame yra tikrai švieži? Kartais tai galime sužinoti dar prieš sudaužant lukštą. Štai keletas patarimų, į ką atkreipti dėmesį.

Sugedęs kiaušinis ne tik sugadina maistą, bet ir galima apsinuodyti. Geriausiu atveju jis sukelia virškinimo problemų ir ilgesnį buvimą tualete. Blogiausiu atveju galite atsidurti ligoninėje su apsinuodijimo salmonelėmis simptomais. Štai kodėl taip svarbu mokėti atpažinti pasenusius ar sugedusius kiaušinius. Tai pravers jau parduotuvėje, nes kai kuriuos signalus galime perskaityti iš lukšto.

 

Kaip atpažinti sugedusį kiaušinį?

Pagrindinis dalykas, kurį reikia padaryti prieš dedant kiaušinius į krepšelį, – atidžiai pažiūrėti į etiketę. Joje bus nurodyta perkamų kiaušinių galiojimo data. Tada turėtume atidaryti dėžutę ir atidžiai apžiūrėti viduje esantį lukštą. Atkreipkite dėmesį, ar nėra:

  • Įtrūkimų. Ne kiekvienas įtrūkęs kiaušinis būtinai yra supuvęs, tačiau matomi įtrūkimai visada yra įspėjamasis ženklas.
  • Dėmių ir spalvos pakitimai. Tai taip pat nebūtinai reiškia, kad produktas yra pasenęs. Kartais tokios dėmės atsiranda dėl to, kad kiaušiniai lėtai sukasi vištų kiaušintakiuose. Tačiau verta būti atsargiems.
  • Plonų, gležnų lukštų. Kiaušiniai su tokiu lukštu praleidžia daugiau mikroorganizmų, todėl greičiau genda.

Kiaušinių žymėjimas Lietuvoje

Tiek galime sužinoti iš lukšto. Daugiau galima sužinoti, kai kiaušinis sudaužomas. Prieš dedant kiaušinį į tešlą ar keptuvę, jį reikia atidžiai apžiūrėti. Štai kodėl pirmiausia turėtume jį sudaužyti į dubenėlį. Šį kartą įspėjamieji signalai bus tokie:

  • Baltymas ir trynys nesulipę. Tai, kas juos suriša, yra chalaza, arba baltymų „virvelės“. Jos turėtų būti stiprios. Jei jos silpnos, o baltymas ir trynys nelimpa vienas prie kito, geriau kiaušinio atsikratyti.
  • Rausvi baltymai. Tai ženklas, kad baltyme yra bakterijos, vadinamos pūliniu mėlynumu, bacilų. Toks kiaušinis netinkamas vartoti. Kita vertus, nebijokite raudonų dėmių ant trynio – jos nepavojingos.
  • Nemalonus kvapas. Sveiki kiaušiniai beveik neturi kvapo, o jei ir turi, jis nėra dirginantis.

Norėdami patikrinti kiaušinio šviežumą, prieš pat sudaužydami jį galite pamerkti į vandenį. Šviežias kiaušinis nuskęs, o sugedęs plūduriuos vandens paviršiuje.

Šaltinis: fakt.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.
guest
1 Komentaras
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Gediminas
Gediminas
prieš 3 mėnesių

Na pasene kiausiukai kaip yra gan retai patenka i prekybos centrus.Kaip yra gi tokie kiausiniai gan retai pasitaiko ir turguose prekiaujant jais