Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Lietuviai valgo per daug. Jie gali išlikti žarnyne iki 3 dienų
Maistas / Gėrimai

Lietuviai valgo per daug. Jie gali išlikti žarnyne iki 3 dienų

Saldūs gėrimai ir perdirbtas maistas
Dalintis

Šiandieninė mityba, kurioje gausu perdirbtų maisto produktų, riebaus maisto ir saldžių gėrimų, gali būti iššūkis mūsų virškinimo sistemai. Kai kurie produktai žarnyne užsilaiko iki trijų dienų, sukeldami diskomfortą, pilvo pūtimą ir sunkumo jausmą. Norint užtikrinti sveikatą ir gerą savijautą, labai svarbu suprasti virškinimo procesą ir rinktis maistą turint pakankamai informacijos.

Kai kurie maisto produktai gali ilgai likti žarnyne ir sukelti sunkumo, pilvo pūtimo ir diskomforto jausmą. Daugelis iš jų nuolat randami ant lietuvių stalų, o tai gali prisidėti prie virškinimo problemų. Kokie produktai lėtina virškinimą ir ką galima padaryti, kad virškinimo sistema pagerėtų?

Kaip veikia virškinimas ir kodėl kartais kyla problemų?

Virškinimas yra sudėtingas procesas, leidžiantis organizmui įsisavinti maistines medžiagas. Jis prasideda burnoje, kur seilėse esantys fermentai pradeda skaidyti angliavandenius. Paskui maistas pereina per skrandį, kur veikia virškinimo sultys, kad vėliau pasiektų plonąją žarną, kur vyksta maistinių medžiagų įsisavinimas. Paskutinis etapas – storoji žarna, kuri atsakinga už vandens pasisavinimą ir išmatų masės formavimąsi.

Vieno maisto virškinimo trukmė priklauso nuo jo sudėties. Lengvos salotos bus suvirškintos per kelias valandas, o riebus ir sunkiai virškinamas maistas žarnyne gali likti iki trijų dienų. Naudinga žinoti, kurie produktai prailgina virškinimo procesą ir gali sukelti nemalonių nepatogumų.

 

Produktai, kurie gali ilgai išlikti žarnyne

Raudona mėsa – didžiausias virškinimo priešas

Raudona mėsa, nors joje gausu baltymų, yra vienas labiausiai virškinimo sistemą apkraunančių produktų. Dėl didelio sočiųjų riebalų ir baltymų kiekio jos skaidymas organizme užtrunka iki 72 valandų. Žmonės, vartojantys daug raudonos mėsos, gali dažniau jausti pilvo pūtimą, sunkumo jausmą ir reguliaraus tuštinimosi problemas. Mitybos specialistai rekomenduoja riboti šio produkto vartojimą ir rinktis lengvesnius baltymų šaltinius, pavyzdžiui, paukštieną ar žuvį.

Riebus maistas ir sudėtiniai angliavandeniai

Daug riebalų ir sudėtinių angliavandenių turintis maistas, pavyzdžiui, traškučiai, mėsainiai ar pica, taip pat lėtina virškinimą. Organizmui reikia daugiau laiko jiems suskaidyti, todėl gali atsirasti sotumo jausmas, rėmuo ir virškinimo problemos. Riebus maistas lėtina skrandžio veiklą, o didelis kiekis druskos ir rafinuoto cukraus dar labiau apkrauna žarnyną.

Saldumynai ir gazuoti gėrimai – paslėpta virškinimo problema

Produktai, kuriuose yra daug cukraus, pavyzdžiui, tortai, batonėliai ir saldūs gėrimai, taip pat neigiamai veikia virškinimą. Dirbtiniai priedai ir konservantai gali sutrikdyti žarnyno florą ir sukelti nemalonių pojūčių. Cukraus perteklius skatina fermentaciją žarnyne, dėl to atsiranda dujų ir pilvo pūtimas.

Perdirbto maisto blogybės

Kaip pagreitinti virškinimą ir pasirūpinti žarnynu?

Jei dažnai patiriate virškinimo diskomfortą, į savo mitybą vertėtų įtraukti maisto produktų, kurie palaiko žarnyno veiklą. Tarp jų yra šie:

  • imbieras – pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir skatina skrandžio sulčių gamybą,
  • kefyras – natūralūs probiotikai padeda palaikyti sveiką bakterinę florą,
  • brokoliai – juose gausu skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą,
  • saldžiosios bulvės – lengvai virškinamos, tačiau sotinančios,
  • krienai ir krapai – natūralios virškinimą gerinančios priemonės,
  • kajeno pipirai – stimuliuoja medžiagų apykaitą ir virškinimo funkciją.

Be tinkamos mitybos, verta nepamiršti būti fiziškai aktyviems. Net trumpas pasivaikščiojimas po valgio gali pagreitinti virškinimo procesus ir išvengti sunkumo jausmo. Taip pat svarbi tinkama hidratacija – vanduo padeda pernešti maistines medžiagas ir pašalinti toksinus iš organizmo.

Šaltinis: kuchnia.wp.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...