Kava yra mėgstamiausias milijonų žmonių gėrimas, tačiau ar žinome, kaip jos paruošimo būdas veikia mūsų sveikatą? Naujausi tyrimai atskleidė netikėtą tiesą, kad kai kurie kavos aparatai gali paruošti gėrimą, kuriame yra kenksmingų medžiagų, neigiamai veikiančių širdies ir kraujagyslių sistemą.
Apie kokį kavos ruošimo būdą kalbame?
Žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“ paskelbto tyrimo duomenimis, kenksmingiausia buvo nefiltruota kava, t. y. paruošta nenaudojant filtro. Tai pasakytina apie kavą, paruoštą turbo, french press arba tiesiog puodelyje.
Kodėl nefiltruota kava yra pavojinga?
Faktas tas, kad nefiltruotoje kavoje yra diterpenų – kafestolio ir kahveolio. Šios medžiagos didina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, o tai didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Ar filtruota kava yra sveikas gėrimas?
Įrodyta, kad filtruota kava, priešingai nei nefiltruota kava, pagaminta lašeliniu kavos aparatu arba naudojant popierinį filtrą, yra saugi sveikatai. Filtras sulaiko diterpenus, todėl gėrime jų yra daug mažiau.
Ar sveika gerti espresso kavą?
Espresso kavoje, nors ir ruošiamoje be filtro, yra mažiau diterpenų nei kavoje, ruošiamoje iš turbo ar french press kavos aparato. Taip yra todėl, kad espreso kavos aparate vandens ir kavos pupelių sąlyčio laikas yra daug trumpesnis.
Tirpi kava: pavojinga alternatyva?
Tirpi kava, nors ją patogu ruošti, taip pat gali turėti kenksmingų medžiagų, ypač jei ji yra prastos kokybės. Tirpios kavos gamybos procese naudojamos cheminės medžiagos, kurių gali likti gėrime.
Kuris kavos aparatas yra saugiausias?
Tyrimų duomenimis, saugiausias kavos aparatas yra lašinės kavos aparatas arba bet kuris kitas prietaisas, kuriame naudojamas popierinis filtras.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą