Daugelis žmonių kiaušinių lukštų neišmeta. Anksčiau, senais laikais buvo patariama duoti vaikams ir nėščioms moterims, kad papildytų kalcio kiekį organizme. Dabar to daryti nereikėtų – ir štai kodėl.
Pasak gastroenterologų, patarimas valgyti kiaušinių lukštus dėl kalcio gali tik pakenkti. Pirma, taip šis elementas blogai pasisavinamas. Antra, kyla rimtas infekcijos pavojus.
Nors kiaušinių lukštus beveik visiškai sudaro kalcio karbonatas, šio kalcio forma nėra optimali organizmui įsisavinti. Kad kalcis būtų geriau įsisavinamas, jį reikia perdirbti (pvz., ištirpinti rūgščioje aplinkoje), todėl nėra jokios garantijos, kad iš lukšto gautas kalcis bus efektyviai panaudotas. Yra geresnių ir patikimesnių kalcio šaltinių.
Žalias kiaušinių lukštas gali būti užterštas bakterijomis, įskaitant salmonelėmis. Nepakankamas terminis apdorojimas (tik plovimas) neužtikrina visiško šių bakterijų sunaikinimo. Valgant tokius lukštus galima apsinuodyti maistu, susirgti salmonelioze ir kitomis infekcinėmis ligomis.
Taip rizikuoti neverta, nes kalcio lengviau ir saugiau gauti iš maisto papildų arba tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, pieno produktų (sūrio, pieno, jogurto), žalių lapinių daržovių, brokolių, tofu, žuvies (sardinių, lašišų), migdolų ir sezamo sėklų.
Parašyti komentarą