[player id=117419]
Aliejaus pasirinkimas blynams kepti yra svarbus aspektas, turintis įtakos ne tik patiekalo skoniui. Šiame straipsnyje apžvelgsime aliejų rūšis, kurios leis kepti blynus ir kartu sumažins riziką sveikatai.
Kai ant blynų pamatysite keptą plutelę, turėtumėte pagalvoti, kaip jie buvo kepami. Faktas tas, kad daugelis žmonių kepdami naudoja sviestą, norėdami, kad patiekalas būtų dar skanesnis, tačiau problema ta, kad sviestas nėra skirtas ilgalaikiam kaitinimui aukštoje temperatūroje. Tokiomis sąlygomis jis pradeda greitai perkaisti, dūminti ir rūkti, o į produktą tuo metu patenka kancerogeninių medžiagų.
Sviesto dūmų temperatūra yra palyginti žema (apie 175-200 °C). Kaitinamas aukštesnėje nei ši temperatūra temperatūroje jis pradeda degti, rūkti ir skaidytis, susidarant kenksmingiems junginiams, įskaitant kancerogenus (pvz., akrilamidą). Šios medžiagos gali būti kenksmingos sveikatai, jei vartojamos reguliariai.
Perkaitinus sviestą taip pat gali vykti riebalų oksidacija ir susidaryti transriebalai, kurie taip pat nėra naudingi organizmui ir gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Geriausia kepti rafinuotą ir dezodoruotą bekvapį aliejų, pavyzdžiui, saulėgrąžų, alyvuogių ar kokosų.
- Rafinuoto ir dezodoruoto aliejaus dūmų temperatūra yra aukštesnė nei sviesto. Tai reiškia, kad jie mažiau linkę perkaisti ir kepant susidaryti kenksmingų medžiagų.
- Rafinuotas saulėgrąžų aliejus: Jis pasižymi aukšta dūmų temperatūra ir neutraliu skoniu.
- Rafinuotas alyvuogių aliejus: Taip pat pasižymi aukšta dūmų temperatūra, lengvu skoniu ir naudingais mononesočiaisiais riebalais.
- Ghi (lydytas sviestas): Jis pasižymi labai aukšta dūmų temperatūra, sodriu kreminiu skoniu ir yra laikomas sveikesniu kepimui nei įprastas sviestas, nes kaitinant pašalinami degimą skatinantys pieno baltymai ir vanduo.
- Rafinuotas kokosų aliejus: Aukšta dūmų temperatūra ir neutralus arba lengvas kokosų skonis.