[player id=’118167′]
Ekspertai po mikroskopu apžiūrėjo devynis skirtingus jogurtus. Tyrimo rezultatai rodo, kad beveik pusėje jų rasta kenksmingų dezinfekcinių medžiagų likučių. Be to, jogurtuose yra labai daug cukraus.
Fondo „Pro-Test“ užsakymu dėl kenksmingų medžiagų buvo ištirti aštuoni braškių jogurtai ir vienas „vaisinis“ jogurtas. Sodininkystės ir daržininkystės instituto Maisto saugos tyrimų skyriaus atlikti tyrimai parodė, kad keturiuose produktuose yra junginio, kurio apskritai neturėtų būti maisto produktuose – chlorato.
Pavojinga medžiaga jogurte
Chloratas yra cheminis junginys, kuris greičiausiai gaunamas iš valymo ir dezinfekavimo priemonių, naudojamų gamybos linijose. Chloratas jogurtuose gali atsirasti ir dar ankstesniame jogurto gamybos etape – iš vaisių, kurie buvo plaunami chloruotu vandeniu ir vėliau pateko į jogurtą.
Šis junginys gali sutrikdyti skydliaukės funkciją. Jis ypač pavojingas žmonėms, sergantiems skydliaukės ligomis ir kuriems trūksta jodo, taip pat kūdikiams ir vaikams. Dėl šios priežasties ES nustatė, kad kūdikiams ir mažiems vaikams skirtiems maisto produktams chlorato norma yra 0,01 mg/kg.
Chloratų rasta keturiuose tirtuose keturių prekės ženklų jogurtuose: Fruvita“, ‚Mlekovita‘, ‚Bakoma‘ ir ‚Mlekpol‘. Didžiausias chlorato kiekis nustatytas parduotuvių tinklo „Biedronka“ nuosavame prekės ženkle „Fruvita“ braškių jogurte – net 0,04 mg/kg. Jogurte „Polskie Mlekovita“ laboratorija aptiko 0,021 mg/kg chloratų, o jogurte „Bakoma 7 grūdų“ – 0,015 mg/kg. Šiek tiek mažiau chloratų buvo Mlekpolio jogurte – 0,011 mg/kg.
Ekspertai jogurtuose taip pat ištyrė 420 kitų pesticidų likučius. Gera žinia ta, kad nė viename iš tirtų jogurtų jų nerasta.
Daugiau cukraus nei šokolado plytelėse
Tačiau nerimą kelianti problema tirtuose jogurtuose yra didelis cukraus kiekis . Daugiausia cukraus buvo „Mlekpol“ jogurte, kuriame 100 g produkto buvo net 14 g cukraus. Lyginant su batonėliais, „Mlekpol“ jogurto pakuotėje yra daugiau nei 11 arbatinių šaukštelių cukraus.
Net mažiausiai cukraus turinčiame jogurte „Joguś“ iš Krasnystawo yra 11 g cukraus 100 g, o tai vis tiek laikoma per dideliu kiekiu. Be to, nė viename testo jogurte pakuotėje nėra mažiau šaukštelių cukraus nei „Milky Way“ batonėlyje.
Ekspertai ne tik tikrino, ar nėra kenksmingų medžiagų, bet ir vertino tirtų jogurtų sudėtį bei nagrinėjo produktų etiketes. Daugiausia priekaištų dėl etiketės ir pavadinimo sulaukė braškių skonio jogurtas „Joguś Krasnystaw“ , kurio sudėtyje buvo tik 0,15 proc. braškių.
Idealios sudėties jogurto sudėtyje turėtų būti tik pienas, vaisiai ir bakterijų kultūros. Fondas „Pro-Test“ atkreipia dėmesį, kad modifikuoto krakmolo ar tirštiklių pridėjimas rodo, jog produktas yra labiau perdirbtas.
Šaltinis: wp.pl
Parašyti komentarą