Sprendimas, ką dėti ant sumuštinio, ne veltui kelia tiek daug emocijų. Rinkoje yra įvairių variantų: sviestas, margarinas ir mišiniai. Kai kurie žmonės naudoja ir avokadą.
Margarinas yra vienas dažniausiai pasirenkamų produktų tepti ant duonos. Daugeliui žmonių jis yra sviesto pakaitalas. Viskas dėl daug mažesnės kainos. Tačiau pasirodo, kad kai kurie jo variantai nėra tokie sveiki.
Būkite atsargūs, kokį margariną renkatės
Minkšti margarinai, kuriuos dažniausiai naudojame tepti ant duonos, gaminami taip, kad būtų užtikrintas mažas transriebalų kiekis. Fermentinis kietinimo procesas užtikrina, kad juose nėra kenksmingų sočiųjų riebalų.
Priešingai, kietieji margarinai, žinomi iš jų kubelių formos, gaminami hidrinant augalinius aliejus, o tai savo ruožtu lemia būtent sočiųjų ir transriebalų susidarymą. Pastarieji kenkia sveikatai, nes didina „blogojo“ cholesterolio kiekį, kuris gali paveikti mūsų širdį ir padidinti aterosklerozės bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką.
Todėl kietojo margarino nereikėtų naudoti tepti ant duonos ar kasdienėje mityboje. Jis labiau tinka kepti arba skrudinti.
Margarino alternatyvos
Minkštas margarinas gali būti laikomas daug geresniu pasirinkimu mūsų širdžiai, tačiau nereikėtų pamiršti, kad jis vis tiek yra smarkiai perdirbtas produktas. Nors jo sudėtyje yra mažiau transriebalų nei jo kietojoje versijoje, jis vis tiek kelia tam tikrą riziką.
Štai kodėl nerekomenduojama jo per daug naudoti kaip sviesto pakaitalo. Geriausia išeitis – subalansuota mityba su ribotu riebalų kiekiu. Šiuo tikslu patartina rinktis, pavyzdžiui, sviestą, alyvuogių aliejų arba avokadą.
Šaltinis: kobieta.wp.pl
Aš negeriu kavos, arbatžolių, jokių alkoholinių gėrimų, nerūkau, nevalgau nei margarino, nei sviesto, nei sausainių, nei saldainių, nei šokolado, taip pat nevartoju gryno cukraus, kiaušinių, rūkytų ir keptų produktų. Geriu gręžinio vandenį ir valgau žalią bei virtą maistą. Todėl esu sveikas ir žvalus, ir jums to linkiu!!!
Bet baisiausiai bus, kai sveikas numirsiu!!!