Rauginti kopūstai gali atlikti svarbų vaidmenį palaikant žarnyno sveikatą – tai parodė naujas Kalifornijos universiteto Deivise ekspertų tyrimas. Mokslininkų darbas paskelbtas autoritetingame leidinyje „Applied and Environmental Microbiology“.
Maisto mokslo profesorės Marijos Marko vadovaujama tyrėjų grupė nustatė: skirtingai nei žali kopūstai ir sūrymas, fermentuotas produktas stiprina apsauginį žarnyno barjerą ir mažina uždegimą. Eksperimento metu mokslininkai, modeliuodami uždegimines sąlygas, ištyrė skirtingų kopūstų formų poveikį žarnyno ląstelių kultūroms. Tik rauginti kopūstai pasižymėjo ryškiu apsauginiu poveikiu.
Įdomu tai, kad nenustatyta jokio skirtumo tarp namuose pagaminto ir parduotuvėje pirkto produkto – abu buvo vienodai veiksmingi. Pasak profesorės Marko, daugelis fermentacijos metu susidarančių medžiagų yra panašios į žmogaus naudingosios mikrofloros gaminamus metabolitus.
Fermentacija smarkiai pakeičia kopūstų sudėtį – padidėja pieno rūgšties, aminorūgščių ir daugelio virškinimo sistemos sveikatą gerinančių fitonutrientų kiekis. Iš viso analizės metu buvo nustatyta keli šimtai junginių, ir dabar mokslininkai bando išsiaiškinti, kurie iš jų atlieka pagrindinį vaidmenį palaikant žarnyno sveikatą.
Kitas etapas bus klinikiniai tyrimai su žmonėmis. Jei rezultatai pasitvirtins, raugintus kopūstus bus galima rekomenduoti kaip prevencinę priemonę nuo uždegiminių virškinamojo trakto ligų.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą