Naujausi tyrimai parodė pavojingą ryšį tarp didelio druskos vartojimo ir didėjančios nutukimo rizikos. Ypač didelį pavojų sveikatai kelia pilvinis nutukimas, susijęs su pernelyg dideliu riebalų kaupimusi aplink vidaus organus. Jis didina širdies ligų ir kitų susirgimų riziką.
Šių tyrimų rezultatai bus pristatyti gegužės 11-14 d. Malagoje (Ispanija) vyksiančiame Europos nutukimo kongrese 2025 m. Jie rodo netikėtą druskos poveikį kūno formoms.
Ryšys tarp suvartojamo natrio kiekio ir nutukimo
Annikos Santalahti iš Suomijos visuomenės sveikatos instituto Helsinkyje atliktas tyrimas rodo, kad didelis natrio suvartojimas su maistu susijęs su didesne bendro ir pilvinio nutukimo rizika, ypač moterims. Druska, nors paprastai laikoma įprastu prieskoniu, yra viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių, lemiančių šių problemų atsiradimą.
Atliekant analizę naudoti Suomijos sveikatos tyrimo (FinHealth 2017), kuriame dalyvavo 5014 suaugusių dalyvių, duomenys . Natrio suvartojimas buvo vertinamas ir pagal mitybos klausimyną, ir matuojant natrio koncentraciją šlapimo mėginiuose. Rezultatai buvo palyginti su kūno masės indeksu (KMI) ir juosmens apimtimi. Taip nustatyta nutukimo išsivystymo rizika.
Nerimą keliančios išvados
Tyrimo rezultatai rodo, kad didelis druskos suvartojimas su maistu didina riziką priaugti daug riebalų. Moterims, kurios vartojo daugiausiai natrio, rizika susirgti bendruoju nutukimu padidėjo 330 procentų, o pilvinio nutukimo rizika – 240 procentų. – palyginti su mažiausiai druskos vartojusiomis moterimis.
Vyrų tarpe pastebėta panaši tendencija, tačiau rezultatai buvo statistiškai reikšmingi tik dėl natrio kiekio šlapime. Daugiausia natrio suvartojančių vyrų bendro nutukimo rizika buvo šešis kartus didesnė, o pilvinio nutukimo – 4,7 karto didesnė.
Pernelyg didelis natrio suvartojimas gali turėti neigiamos įtakos ir kitiems sveikatos aspektams. Vienas iš galimų mechanizmų – hormonų, atsakingų už sotumo jausmą, sutrikimas. Ilgainiui tai gali sukelti pernelyg didelį apetitą. Didelis suvartojamos druskos kiekis taip pat gali būti nekokybiškos mitybos, kurioje gausu labai perdirbtų maisto produktų, rodiklis.
Specialistai pabrėžia, kad reikia toliau tirti natrio poveikį žarnyno mikrobiomui, medžiagų apykaitai ir bendrai sveikatai. Geresnis šių ryšių supratimas gali padėti sukurti veiksmingesnius prevencijos metodus.
Šaltinis: Polsatnews.pl