Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Štai geriausia džiovinta mėsa – joje daug vitaminų ir mineralų
Maistas / Gėrimai

Štai geriausia džiovinta mėsa – joje daug vitaminų ir mineralų

Džiovinta jautiena
Dalintis

Džiovinta jautiena jau seniai tapo mėgstamu užkandžiu daugelio žmonių. Šis mėsos delikatesas ne tik skanus ir patogus vartoti, bet ir turi daug naudingų savybių.

Kodėl džiovinta jautiena yra naudinga?

Džiovinta jautiena – tai pikantiškas ir baltymų turtingas užkandis. Jautienos gabalėliai marinuojami, džiovinami, o tada supakuojami.

Džiovinta jautiena paprastai gaminama supjaustant liesos jautienos gabalėlius. Tada jie marinuojami su prieskoniais ir džiovinami.

Mitybos specialistas Francis Large-Roth pasakojo, kad džiovintos jautienos maistinė vertė priklauso nuo mėsos supjaustymo, apdorojimo ir pridėtų ingredientų. 28 gramai parduotuvėje įsigytos džiovintos jautienos turi:

  • kalorijų – 80
  • baltymų — 11 gramų
  • riebalų — 1 gramas
  • angliavandenių — 6 gramų
  • ląstelienos — 0,5 gramo
  • cukraus — 6 gramų
  • natrio — 450 miligramų
  • cholesterolio — 24 miligramų

Džiovinta jautiena yra puikus baltymų šaltinis ir paprastai turi mažai kalorijų ir angliavandenių.

Jautiena turi natūraliai daug vitaminų ir mineralų, įskaitant geležį, cinką ir B grupės vitaminus. Kai kurios jautienos rūšys, priklausomai nuo to, kaip jos yra paruoštos, turi daugiau natrio ir cukraus.

Be to, jos gali turėti pridėtų konservantų, dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir dažiklių.

Džiovintos jautienos privalumai:

  • didelis baltymų kiekis
  • turtinga mikroelementais
  • ilgai išsilaiko

Džiovinta jautiena yra geras baltymų šaltinis, reikalingas mūsų organizmui audiniams kurti ir atkurti. Džiovinta jautiena taip pat yra turtinga vitaminų ir mineralų, kurie palaiko imuninę funkciją, medžiagų apykaitą, raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir kitas organizmo funkcijas.

Džiovinta jautiena gali būti naudinga norint numesti svorio, jei ją vartojate saikingai kaip dalį bendro sveikos mitybos plano.

Jautienos vartojimo trūkumai

Nepaisant to, kad jautiena yra daug baltymų ir maistinių medžiagų, ji turi keletą trūkumų:

  • natrio kiekis
  • apdorojimas
  • cholesterolis

Vienoje jautienos porcijoje yra iki 500 mg natrio – tai sudaro 22 % paros normos. Natrio perteklius gali sukelti skysčių susikaupimą organizme ir padidinti kraujospūdį, o tai ypač pavojinga žmonėms, sergantiems hipertenzija, širdies ar inkstų ligomis.

Džiovinta jautiena gali turėti konservantų, vadinamų nitratais. Paprastai nitratų kiekis jautienoje yra minimalus ir laikomas saugiu.

Džiovinta jautiena taip pat turi cholesterolio – nuo 15 iki 40 mg porcijoje.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...