Niekas neabejoja, kad obuoliai yra labai sveiki. Tačiau šių vaisių kauliukai kelia daug diskusijų. Ar juos galima saugiai valgyti? Koks jų kiekis yra pavojingas? Verta tai žinoti.
Obuolių kauliukai yra amigdalino, cheminės medžiagos, taip pat žinomos kaip vitaminas B17. Nors pats amigdalinas nėra kenksmingas, sukramtytas kauliukas gali virsti cianovandeniliu, kuris yra labai toksiškas. Kartais ši medžiaga sukelia rimtų sveikatos problemų, įskaitant apsinuodijimą.
Kokia sėklų dozė yra pavojinga?
Vienas obuolių kauliukas sveria apie 0,5 g, o viename grame smulkiai sumaltų sėklų yra nuo 0,06 iki 0,24 mg cianido. Mirtina cianido vandenilio dozė yra apie 50 mg, o tai atitinka apie 100 g sausų kauliukų suvartojimą.
Kelių kauliukų suvartojimas neturėtų būti pavojingas. Tik didelis jų kiekis gali sukelti apsinuodijimą. Jo simptomai yra skrandžio skausmas, galvos svaigimas, pykinimas ir vėmimas, o kraštutiniais atvejais – širdies ir plaučių nepakankamumas.
Pagal apskaičiavimus, mirtina dozė suaugusiam žmogui, sveriančiam apie 81 kg, yra apie 41–286 mg cianido. Tai yra apie 243–6804 obuolių kauliukai, o viename vaisiuje paprastai yra ne daugiau kaip 7–10 kauliukų (nors teoriškai jų gali būti dvigubai daugiau). Tačiau reikia nepamiršti, kad sveikatai ir gyvybei pavojinga sėklų dozė priklauso nuo daugelio veiksnių, tarp jų – kūno svorio, individualaus toleravimo ir obuolių rūšies.
Kas nutiks, jei suvalgysite keletą sėklų?
Senovėje amigdalinas buvo naudojamas kaip nuodas, tačiau šiandien sunku įsivaizduoti situaciją, kai vienu metu būtų suvalgyta tiek sėklų. Siekiant išvengti galimų sveikatos problemų, geriausia prieš valgant vaisius pašalinti sėklų lizdus. Jei prarysite tik keletą obuolių kauliukų, neturėtumėte turėti priežasčių nerimauti.
Mūsų svetainėse pateikta informacija yra informacinio ir šviečiamojo pobūdžio ir neatstoja medicininės konsultacijos. Prieš priimdami sprendimus dėl sveikatos, pasikonsultuokite su specialistu.
Šaltinis: wp.pl
Parašyti komentarą