Kepimas ant grotelių yra viena iš mėgstamiausių laisvalaikio praleidimo formų daugelio lietuvių. Sultingos dešrelės, aromatinga kiaulienos sprandinė ir traškus lašiniai yra nuolatiniai grilio meniu elementai. Tačiau ne visi mėsos produktai tinka griliui. Kai kurie iš jų, nors ir skanūs, gali kelti rimtą pavojų sveikatai.
Verta žinoti, kokių rūšių mėsos geriau vengti kepant ant grotelių, kad galėtumėte mėgautis ne tik jų išskirtiniu skoniu, bet ir geru savijauta po valgio.
Šoninė – skanus kepimo ant grotelių klaida
Šoninė yra vienas iš dažniausiai pasirenkamų mėsos produktų savaitgalio kepimui ant grotelių. Jos skonis ir aromatas yra neįkainojami. Tačiau ekspertai įspėja, kad lašinių kepimas ant grotelių gali būti pavojingas sveikatai.
Kepant lašinius, jų riebalai laša ant įkaitusių anglių ir susidaro kenksmingos medžiagos, pavyzdžiui, aromatiniai angliavandeniliai (AAH), kurie yra kancerogeniniai. Tai patvirtino Adamo Więko ir jo bendradarbių tyrimas, paskelbtas 2013 m. žurnale „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość“ (Maistas. Mokslas. Technologija. Kokybė).
Karka ir šonkauliai – riebi klasika, kuri gali pakenkti
Karka ir šonkauliai yra dar viena populiari mėsos rūšis, skirta kepti ant grotelių. Tačiau dėl itin didelio riebalų kiekio ji yra nesveika. Norint sumažinti riziką, verta naudoti aliuminio padėkliukus, kurie neleidžia lašėti riebalams. Taip pat gerai vengti deginimo ir kuo labiau sutrumpinti kepimo ant grotelių laiką.
Kokios yra saugios alternatyvos?
Niekas nenori atsisakyti kepimo ant grotelių malonumo. Todėl verta rinktis sveikesnes alternatyvas, kurios sumažina kenksmingų medžiagų susidarymo riziką. Liesos mėsos, tokios kaip vištienos krūtinėlė, kalakutienos filė ar kiaulienos nugarinė, turi mažiau riebalų ir yra saugesnis pasirinkimas.
Geras pasirinkimas yra ir daržovės – cukinijos, baklažanai, paprikos ar šparagai ne tik malonūs skoniu, bet ir turi vertingų maistinių medžiagų. Verta prisiminti, kad mėsos marinavimas žolelėse, alyvuogių aliejuje ir česnakuose sumažina kancerogeninių HCA susidarymą. Taip pat rekomenduojama kepti ant grotelių, t. y. be tiesioginio kontakto su liepsna, ir naudoti tinkamas keptuves.
Parašyti komentarą