Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Dvi populiarios žuvys, kurios sukelia kraujospūdžio šuolius. Jas valgo visi
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Dvi populiarios žuvys, kurios sukelia kraujospūdžio šuolius. Jas valgo visi

Rūkyta žuvis
Dalintis

Ne visos žuvies rūšys yra naudingos sveikatai – kai kurios gali pakenkti žmonėms, sergantiems hipertenzija. Ypač dvi populiarios žuvys turi daug natrio, o tai prisideda prie padidėjusio kraujospūdžio.

Kokios žuvys kelia kraujospūdį?

Žuvis dažnai vertinama dėl omega-3 riebalų rūgščių ir naudos sveikatai, tačiau kai kurios jos rūšys taip pat siejamos su padidėjusiu kraujospūdžio rizika.

Vaistininkas pažymėjo, kad tam tikros žuvys gali paaštrinti hipertenziją – ligą, kuri yra infarktų ir insultų rizikos veiksnys.

Ypač sūdyta ir rūkyta žuvis gali trukdyti palaikyti normalų kraujospūdį. Žmonėms, sergantiems hipertenzija, reikėtų vengti šių žuvies rūšių.

Nepaisant didelio baltymų ir maistinių medžiagų kiekio, džiovinta ir rūkyta žuvis gali sukelti staigų kraujospūdžio padidėjimą dėl didelio natrio kiekio. „Kai valgome druską, organizmas sulaiko vandenį. Persivalgius, papildomas vandens kiekis kraujyje didina spaudimą kraujagyslių sienelėms ir taip kyla kraujospūdis“, – aiškino ekspertas.

Kaip reguliuoti suvartojamos druskos kiekį?

Norint geriau kontroliuoti druskos kiekį, reikėtų tikrinti maisto produktų etiketes ir vengti tų, kurių druskos kiekis viršija 1,5 g / 100 g.

Ką rinktis vietoje sūdytos ar rūkytos žuvies?

Dietologė Sheena Bhagirutty rekomenduoja rinktis mažiau sūrias alternatyvas – pavyzdžiui, konservuotą arba šviežią žuvį, kurios pasižymi mažesniu druskos kiekiu, bet išlaiko baltymų ir omega-3 vertę.

Žuvys, turinčios mažai druskos

Paprastai tai yra šviežia arba šaldyta nesūdyta žuvis. Štai keli pavyzdžiai:

  • menkė (šviežia)
  • lašiša (šviežia arba šaldyta, ne rūkyta ir ne sūdyta)
  • paltusas (šviežias)
  • hekas (šviežias arba šaldytas)
  • lydeka (šviežia)
  • ešerys (gėlavandenis arba jūrinis, neapdorotas)
  • jūrų lydeka (minė) (šviežia arba šaldyta)

Reguliarus tokių žuvies rūšių vartojimas leidžia mėgautis jų nauda nekenkiant kraujospūdžiui ir bendrai širdies bei kraujagyslių sveikatai.

Šaltinis: sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Eurobasket 2025 tvarkaraštis / Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

EuroBasket 2025: Išsamus krepšinio čempionato tvarkaraštis

2025 metų Europos krepšinio čempionatas, vyksiantis nuo rugpjūčio 27 iki rugsėjo 14...

Alkoholio nebereikėtų vartoti nuo 65 metų

Kodėl vis daugiau jaunų žmonių atsisako alkoholio? Nauja karta renkasi blaivesnį gyvenimą

Alkoholis – daugelio vakarėlių ir švenčių simbolis – vis dažniau praranda savo...

Jūsų turimas ventiliatorius

Kylant temperatūrai, dauguma griebiasi tokių sprendimų kaip oro kondicionieriai ar ventiliatoriai

Tačiau, nors ventiliatorius šalia lovos gali atrodyti kaip išsigelbėjimas, vienas sveikatos ekspertas...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...