Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai „Ne jūsų naudai“: ar verta pirkti konservuotus vaisius – atsako ekspertai
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

„Ne jūsų naudai“: ar verta pirkti konservuotus vaisius – atsako ekspertai

Konservuoti vaisiai
Dalintis

Atogrąžų vaisių galima įsigyti beveik visus metus – tiek šviežių, tiek konservuotų. Ananasai, persikai, mangai sirupe – visa tai prieinama. Tačiau ar tai naudinga sveikatai? 

Pliusas: prieinami skoniai be kelionių

Konservuoti egzotiniai vaisiai – tai lengvas būdas mėgautis tropiniais skoniais neišeinant iš namų. Tai – vienas pagrindinių jų privalumų.

Minusai: maistingumo stoka ir perteklius cukraus

Tačiau yra ir trūkumų. Skonis dažnai nepateisina lūkesčių, palyginti su šviežiais vaisiais. Taip pat kyla klausimų dėl saugumo – ar vaisiai sirupe nėra apdorojami kenksmingomis cheminėmis medžiagomis dar auginimo metu?

Ką rodo tyrimai?

Rusijos kokybės kontrolės agentūra „Roskachestvo“ ištyrė daugiau nei 20 konservuotų ananasų mėginių iš Tailando, Vietnamo, Indonezijos ir Filipinų – nuo brangiausių iki pigiausių prekių ženklų.

Rezultatas: nė viename mėginyje nebuvo aptikta pesticidų, sunkiųjų metalų, nitratų ar konservantų pėdsakų. Tai – didelis pliusas: dažniausiai naudojami kokybiški vaisiai.

Bet ką prarandame?

Dietologė Ksenija Selezniova teigia, kad konservavimo metu vaisiai praranda daug naudingų medžiagų, o jų skonis virsta „saldžia tyre“. Be to, cukraus kiekis sirupe gali būti labai didelis – iki 10 arbatinių šaukštelių pusėje stiklinės skysčio. Tai rimtas trūkumas, dėl kurio konservuoti vaisiai negali būti laikomi sveiku produktu.

Konservuoti vaisiai vis dar turi šiek tiek naudingų medžiagų – pavyzdžiui, skaidulų, kurios reikalingos žarnyno mikrobiotai, taip pat kai kurių mikroelementų. Bet palyginus su šviežiais vaisiais ar uogomis, pasirinkimas aiškiai ne jų naudai..

Vitamino C – beveik nėra

Pagal tyrimus, 100 gramų konservuotų ananasų turi tik apie 4 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos, tuo tarpu šviežiame ananase – apie 65 %. Tai dar vienas reikšmingas minusas konservuotų produktų naudai.

Šaltinis: sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Moteris baseine

Nemaloni liga, kuri gali ištikti po apsilankymo baseine. Štai paprastas būdas jos išvengti

Apsilankymas baseine – puikus būdas praleisti laisvalaikį karštą dieną. Tačiau toks maudymasis...

Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...