Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Šios uogos yra sveikesnės, kai išimamos iš šaldytuvo. Jas geriau užšaldyti nei valgyti šviežias
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Šios uogos yra sveikesnės, kai išimamos iš šaldytuvo. Jas geriau užšaldyti nei valgyti šviežias

Mėlynės ir jų nauda
Dalintis

Mėlynės yra vienos iš mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos ne tik skanios, bet ir labai maistingos. Tačiau daugelis žmonių neišnaudoja visų jų savybių. Dietologė dr. Hanna Stolińska atkreipia dėmesį į mažai žinomą būdą, kuris padeda išgauti iš šių uogų viską, kas geriausia. Koks? Atsakymas į šį klausimą yra paprastesnis, nei galėtų atrodyti.

Daugelis iš mūsų mano, kad šviežios uogos yra sveikiausios. Tačiau mėlynių atveju gali būti kitaip. Dietologė dr. Hanna Stolińska, žinoma iš „Instagram“, viename iš savo vaizdo įrašų paaiškina, kad šių uogų užšaldymas ne tik nesumažina jų maistinės vertės, bet netgi ją padidina. „Šaldymas padidina mėlynių antioksidantų kiekį ir jų biotinkamumą, t. y. organizmo gebėjimą įsisavinti šias vertingas medžiagas“, – aiškina ekspertė.

Kodėl šaldytos mėlynės yra geresnės už šviežias

Šaldant mėlynėse susidaro ledo kristalai, kurie šiek tiek pažeidžia uogų ląstelių struktūrą. Būtent tada išsiskiria antocianinai – ypač stiprūs antioksidantai. Dėl to organizmas juos lengviau įsisavina ir panaudoja.

Šaldytos mėlynės turi platų kulinarinį pritaikymą. Dr. Stolińska pataria jas dėti į jogurtus, avižinius dribsnius, kokteilius ar desertus. Svarbu tai, kad jų nereikia atšildyti, todėl jas lengva naudoti ir sutaupyti laiko. „Tai paprastas būdas be papildomų pastangų praturtinti mitybą vertingomis maistinėmis medžiagomis“, – priduria dietologė.

Mėlynės yra tikras sveikatos lobis. Jos yra mažai kaloringos – 50 g šių uogų suteikia tik apie 29 kcal – ir tuo pačiu metu yra pilnos vertingų maistinių medžiagų. Jos turi daug antioksidantų, kurie atlieka svarbų vaidmenį apsaugant organizmą nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų.

Reguliarus mėlynių vartojimas gali duoti daug naudos sveikatai:

  • Lėtina senėjimo procesus.
  • Stiprina imunitetą ir gerina kraujo tekėjimą kraujagyslėse.
  • Apsaugo širdį ir kraujotakos sistemą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir sumažina tokių ligų kaip aterosklerozė, širdies priepuolis ar insultas riziką.
  • Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje – dėl žemo glikemijos indekso ir gebėjimo didinti audinių jautrumą insulinui.

Mėlynės taip pat gali būti vertinga pagalba profilaktikai nuo insulino rezistentiškumo ir 2 tipo cukrinio diabeto. Jų vartojimas nesukelia staigių gliukozės kiekio kraujyje šuolių, todėl jos yra puikus pasirinkimas žmonėms, kenčiantiems nuo medžiagų apykaitos sutrikimų.

Šaltinis: kuchnia.fakt.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Sveiki nagai

Vertikalios linijos ant nagų po 40-ies: normalus senėjimo požymis ar pavojaus signalas?

Ar kada nors pastebėjote, kad bėgant metams ant jūsų nagų atsirado neryškios,...

Stulbinantis prieskonis

Galingas prieskonis, natūraliai reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje, trigliceridus ir cholesterolį

Tarp sėklų, kurios paliko pėdsaką natūraliosios medicinos istorijoje, nedaugelis yra tokios universalios...

Stresas ir gyvenimo kokybė

Šie keturi įpročiai trumpina gyvenimą: mokslininkų išvados nustebins

Ar manote, kad gyvenimo trukmę lemia tik paveldimumas? Nauji tyrimai rodo, kad...

Puiki tešla žuviai

Kaip greitai pasigaminti gardžią džiūvėsėlių tešlą, kurią įvertins net patyrę virėjai – paslaptys ir gudrybės

Tikriausiai ne kartą esate kepę žuvį, mėsą ar daržoves tešloje, tačiau rezultatas...