Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Tokiu laiku gerdami kavą nepakenksite savo sveikatai. Įsiminkite tai

3 min. skaitymo

Kava – mano mėgstamas kasdienis ritualas, suteikiantis energijos ir malonumo rytais ar dienos viduryje. Vis dėlto pradėjau domėtis, kada geriausia mėgautis kava po pusryčių ar pietų, kad ne tik nepakenkčiau sau, bet ir pasinaudočiau jos privalumais.

Kalbėdamasis su gydytojais sužinojau, kad kava po valgio gali turėti dvejopą poveikį. Pavalgius mūsų organizmas pradeda intensyviai virškinti – skrandžiui ir žarnynui reikia energijos, kad maistas būtų tinkamai įsisavintas. Kava skatina skrandžio sulčių gamybą ir gali padėti išskirti tulžį, todėl ji netgi naudinga suvalgius riebaus maisto. Ji pagreitina medžiagų apykaitą ir sumažina sunkumo jausmą.

Tačiau yra ir kita pusė. Kava gali trukdyti įsisavinti kai kuriuos mikroelementus, ypač geležį iš augalinių produktų, tokių kaip grikiai, špinatai ar lęšiai. Tyrimai rodo, kad kava gali sumažinti geležies įsisavinimą net 30–40 %. Taigi, jei esu linkęs į anemiją arba stengiuosi daugiau geležies gauti iš maisto, turiu būti atsargesnis.

Be to, kava kartais gali dirginti jautrų skrandį, padidindama rūgštingumą. Net jei į kavą įpilu pieno ar grietinėlės, neutralizuojančios rūgštį, ne visada tai padeda visiškai išvengti diskomforto.

Tad kada geriausia gerti kavą? Sužinojau keletą paprastų taisyklių, kurios padeda sumažinti neigiamą poveikį:

  • Stengiuosi gerti kavą be cukraus ar gausaus kiekio grietinėlės. Gryna juoda kava yra sveikesnis pasirinkimas.
  • Neskubu gerti kavos iškart po valgio. Jei pusryčiai buvo lengvi (košė ar vaisiai), laukiu bent 15–20 minučių. Po mėsos ar žuvies patiekalų – 30–40 minučių, o po daug geležies turinčių produktų – beveik valandą.
  • Jei pastebiu rėmenį ar diskomfortą, keičiu kavos gėrimo laiką ar pupelių skrudinimo būdą.
  • Stengiuosi per dieną neišgerti daugiau kaip 2–3 puodelių kavos, ypač antroje dienos pusėje, kad neturėčiau problemų su miegu ar nervingumu.

Nuostabi rytinė kava

Taip pat radau keletą gudrybių, kaip kavą padaryti draugiškesnę mano sveikatai:

  • Į kavą kartais įmetu citrinos griežinėlį arba įpilu šviežių apelsinų sulčių – vitaminas C padeda geriau įsisavinti geležį.
  • Rinkdamasis pupeles, renkuosi lengvai skrudintas, nes jos mažiau rūgščios ir mažiau dirgina skrandį.
  • Jei nerimauju dėl dantų emalio, geriu kavą per šiaudelį.
  • Kava su pienu šiek tiek mažiau trukdo mikroelementų įsisavinimui.

Kai kurioms žmonių grupėms kava po pietų gali būti netgi naudinga. Jei turėčiau sumažėjusią skrandžio rūgštį ar polinkį į vidurių užkietėjimą, kavos puodelis po valgio padėtų pagerinti virškinimą. O jei dieną jaučiuosi mieguistas, kava po pietų (bet ne vėliau kaip 16 val.) suteikia energijos iki vakaro.

Tačiau, žinoma, jeigu turėčiau sveikatos problemų, tokių kaip anemija, gastritas ar skrandžio opos, būčiau labai atsargus dėl savo kavos įpročių ir rinkčiausi ją gerti tik tinkamiausiu laiku.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus