Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

„Jų negalima virti”. Įvardyti patys blogiausi makaronai, kuriuos perka beveik visi

3 min. skaitymo

Kai kurie makaronai, kurie atrodo kaip pigus ir paprastas būdas greitai pavalgyti, iš tiesų yra ne tik nekokybiški, bet ir gali kenkti jūsų sveikatai. Būtent todėl parduotuvėje verta žiūrėti ne tik į kainą, bet ir atidžiai perskaityti etiketę – venkite tų, kurie pagaminti iš rafinuotų baltų miltų.

Patys kenksmingiausi makaronai – kuo jie pavojingi?

Makaronai, pagaminti iš rafinuotų aukščiausios rūšies miltų, dažnai būna praradę didžiąją dalį naudingų maistinių medžiagų. Apdorojant grūdus pašalinamas apvalkalas ir gemalas, o tai lemia skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų netekimą.

Tokie makaronai turi aukštą glikemijos indeksą, o tai provokuoja greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą ir laikui bėgant gali lemti atsparumo insulinui išsivystymą.

Mokslininkai jau išsiaiškino, kad per didelis rafinuotų grūdų produktų, tokių kaip baltas duona ir makaronai, vartojimas yra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų bei priešlaikinės mirties rizika.

Kaip atpažinti kenksmingus makaronus?

Pažiūrėkite į sudėtį: jei ant pakuotės nurodyta tik „kvietiniai miltai“ be patikslinimo „durum“ arba „kietųjų kviečių rūšys“, tai gali reikšti, kad naudoti rafinuoti miltai.
Spalva: labai balta ar itin šviesi makaronų spalva gali rodyti mažą viso grūdo kiekį.

Tekstūra po virimo: makaronai, kurie greitai suverda arba sulimpa, dažnai pagaminti iš minkštųjų kviečių rūšių.

Pagrindinė makaronų virimo taisyklė

Kuo pakeisti kenksmingus makaronus?

  • Viso grūdo makaronai: pagaminti iš rupaus malimo miltų, tokie makaronai turi daugiau skaidulų ir maistinių medžiagų.
  • Makaronai iš ankštinių kultūrų: pavyzdžiui, iš avinžirnių ar lęšių – jie itin turtingi baltymais ir skaidulomis.
  • Alternatyvūs variantai: makaronai iš grikių ar ryžių gali būti puikus pasirinkimas tiems, kurie vengia glitimo.

Kaip teisingai virti makaronus, kad jie neprarastų naudos ir skonio?

Net ir kokybiški makaronai gali tapti ne tokie naudingi, jei juos neteisingai paruošime. Vienas pagrindinių principų – nepervirkite. Makaronai, išvirti „al dente“ (t. y., šiek tiek nepervirti), turi žemesnį glikemijos indeksą, geriau pasisavinami ir nesukelia staigių cukraus šuolių kraujyje.

Taip pat svarbu:

  • Neplaukite makaronų po virimo, ypač jei neketinate jų patiekti su padažu. Vanduo nuplauna naudingą krakmolo sluoksnį, kuris padeda padažui geriau prilipti ir gerina pasisavinimą.
  • Nevirkite mažame kiekyje vandens. 100 gramų makaronų turėtų tekti ne mažiau kaip 1 litras vandens. Tai padės išvengti sulipimo.
  • Neperkraukite vandens dideliu kiekiu druskos ar aliejaus, nes tai ne pagerina patiekalo kokybę, o tik keičia jo kaloringumą.
  • Taip pat geriau vengti riebių mėsos padažų ir juos pakeisti daržovių, pomidorų, padažais su alyvuogių aliejumi ar žolelėmis. Tai sumažina bendrą krūvį virškinamajam traktui ir daro patiekalą lengvesnį.

Šaltinis: sports.kz

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus