Tarp visų pamėgtų produktų yra vienas itin pavojingas – ekspertai įspėja apie dešrą, kuri gali rimtai pakenkti jūsų sveikatai. Nepaisant apetitą keliančios išvaizdos ir prieinamos kainos, šiame mėsos gaminyje yra komponentų, kurių neturėtų vartoti nei vaikai, nei suaugusieji.
Kas populiarią dešrą daro pavojinga?
Pusiau rūkytos dešros gaminamos naudojant sudėtingą terminį apdorojimą – jos verdamos, o paskui rūkomos. Tokia technologija skatina policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAAG) susidarymą – tai medžiagos, kurios laikomos kancerogenais. Jos gali neigiamai paveikti organizmo ląsteles ir netgi provokuoti onkologinių ligų vystymąsi.
Be to, daugelio tokių dešrų sudėtyje yra nitritų ir nitratų, naudojamų spalvai išsaugoti ir galiojimo laikui prailginti. Dideliais kiekiais arba apdorojant termiškai, šie „ingredientai“ gali virsti potencialiai kancerogeniniais junginiais.
Kokią žalą daro pusiau rūkyta dešra?
Pusiau rūkytų dešrų vartojimas siejamas su nemaža rimtų pavojų:
- Didelis druskos kiekis didina kraujospūdį ir apkrauna širdies bei kraujagyslių sistemą.
- Pertekliniai sočiųjų riebalų kiekiai didina cholesterolio lygį ir gali paskatinti aterosklerozės vystymąsi.
- Kancerogeninės medžiagos, susidarančios rūkymo metu, laikui bėgant kaupiasi organizme.
- Nepamirškime ir to, kad reguliarus perdirbtos mėsos, ypač dešrų, vartojimas didina storosios žarnos, skrandžio ir kasos vėžio riziką.
Kaip neįsigyti pavojingos dešros?
Kad nenusipirktumėte dešros su padidintu kenksmingų medžiagų kiekiu, atkreipkite dėmesį į sudėtį. Jei ingredientų sąraše yra natrio nitritas (E250), fosfatai, skonio stiprikliai ar dažikliai – geriau tokį produktą apeiti.
Taip pat reikėtų vengti dešrų, turinčių itin ilgą galiojimo terminą. Natūrali produkcija negali išsilaikyti kelis mėnesius nekenkiant jos sudėčiai.
Atminkite, kad kuo mažiau ingredientų, tuo geriau. Idealus variantas: mėsa, druska, natūralūs prieskoniai.
Kuo pakeisti pusiau rūkytą dešrą sumuštiniams ar salotoms?
Paprasčiausias ir puikus dešros pakaitalas – plonai pjaustyta kepta vištienos arba kalakutienos filė. Ši mėsa turtinga baltymais, turi mažai riebalų ir neturi priedų. Geras pasirinkimas taip pat bus namuose be konservantų paruoštas jautienos kepsnys (rostbifas) ar kumpis.
Sumuštiniams ir salotoms puikiai tiks keptos mėsos gabalėliai, virta veršiena, virti kiaušiniai ar neriebūs sūriai. O jei norisi ko nors rūkyto, atkreipkite dėmesį į produktus, pažymėtus „rūkyta natūraliu būdu“, o ne „su rūkymo skoniu“ ar „dūmų aromatu“.