Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Alyvų žiedų galia. Receptai iš močiutės sąsiuvinio

4 min. skaitymo

Alyvų (lot. Syringa vulgaris) žiedai – tai ne tik pavasario simbolis ar sodų puošmena. Nuo seno jie žinomi kaip vertingas natūraliosios medicinos šaltinis, kurio naudingosios savybės padėdavo sveikatą stiprinti paprastomis, bet veiksmingomis priemonėmis. Močiutės receptai su alyvų žiedais šiandien vėl atrandami iš naujo – kaip lėtas, sąmoningas būdas pasirūpinti savimi, grįžtant prie gamtos.

Alyvų žiedų galia – ne tik kvapas

Nors alyvų krūmai dažniausiai siejami su grožiu ir nostalgišku kvapu, jų žieduose slypi daugiau nei vien estetinis malonumas. Liaudies medicinoje alyvų žiedai nuo seno naudoti kaip pagrindas raminančioms arbatoms, užpilams nuo peršalimo ar išoriškai – esant reumatiniams skausmams. Žieduose yra flavonoidų, taninų, eterinių aliejų ir antioksidantų, kurie pasižymi prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu bei raminančiu poveikiu.

Kai kurios senosios receptūros apima ne tik žiedus, bet ir alyvų lapus – jie naudoti uždegimams ar odos sudirgimams malšinti. Tuo tarpu alyvų eterinis aliejus, nors ir sunkiai išgaunamas, vis dar vertinamas dėl savo raminančių savybių aromaterapijoje. Nors alyvų žiedai nepakeis medikamentinio gydymo, jų poveikis gali būti naudingas kaip papildoma, švelni pagalba organizmui.

Ką galima pasigaminti iš alyvų žiedų?

Daugeliui alyvos – tai tiesiog gegužės aromatas parke ar kieme. Tačiau šie žiedai gali būti ir praktiškai panaudojami. Vienas paprasčiausių būdų – paruošti kvapnią arbatą ar lengvą žiedų antpilą. Tokia arbata gali padėti atsipalaiduoti po ilgos dienos, švelniai malšinti galvos skausmą ar net palengvinti virškinimą. Aromatas – natūralus, gaivus, primenantis pavasario ramybę.

Kita galimybė – alyvų sirupas. Jį galima naudoti su vandeniu, arbata ar net desertuose. Tai subtilaus, lengvai gėliško skonio priedas, kuris ne tik puošia, bet ir skatina iš naujo įvertinti sezoninius ingredientus. Norintiems stipresnio efekto – verta išmėginti naminį užpilą iš alyvų žiedų. Nors jo paruošimas reikalauja daugiau laiko ir kantrybės, galutinis rezultatas – aromatingas, šildantis gėrimas, kuris tradiciškai buvo naudojamas ir imunitetui palaikyti.

Grįžtant prie senų, patikimų tradicijų

Šie močiutės receptai nėra nei sudėtingi, nei reikalaujantys brangių ar sunkiai randamų ingredientų. Juose slypi paprastumas, šiluma ir pagarbos gamtai idėja. Arbata ir užpilas iš alyvų – tai ne tik žolelių terapija, bet ir kasdienis ritualas, leidžiantis sustoti, įkvėpti kvapo, prisiminti pavasarį ir pasirūpinti savimi kitaip.

Tokie natūralūs sprendimai tarsi primena, kad sveikata nėra tik vaistų dėžutė – kartais tai puodelis kvapnios arbatos, ramus vakaras ir šiek tiek dėmesio savo kūnui ir pojūčiams. Vertėtų pabandyti – net ir šiandien, kai viską turime ranka pasiekiamą, močiutės žinios apie gamtos gydomąją galią išlieka stebėtinai aktualios.

Žinoma! Štai du receptai su alyvų žiedais: vienas – švelniai raminančiai arbatai, kitas – natūraliam, šildančiam užpilui (nalewkai), kuris tradiciškai buvo naudojamas peršalimo sezonu ir imuniteto stiprinimui.

 

Arbatos receptas

🌸 Alyvų žiedų arbata (raminanti ir kvapni)

Ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas šviežių arba džiovintų alyvų žiedų (be stiebelių)
  • 250 ml (1 puodelis) verdančio vandens
  • Medus arba citrina (nebūtina)

Gaminimo būdas:

  1. Jei naudojate šviežius žiedus, juos lengvai perplaukite po šaltu vandeniu, kad pašalintumėte dulkes ir vabzdžius. Džiovintų žiedų nereikia plauti.
  2. Suberkite žiedus į puodelį ar nedidelį arbatinuką.
  3. Užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite 10–15 minučių pritraukti.
  4. Perkoškite. Pagal skonį galite pagardinti šaukšteliu medaus ar keliais lašais citrinos sulčių.
  5. Gerkite šiltą – vakare prieš miegą ar dieną, kai reikia nusiraminimo.

Poveikis:

Alyvų žiedų arbata švelniai ramina nervų sistemą, gali sumažinti įtampą, padėti užmigti ir malšinti lengvą galvos skausmą. Taip pat palaiko virškinimą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus