Vartotojai neretai susivilioja akcijomis ir mažomis kainomis, ieškodami gerų pasiūlymų. Aktyviai lyginame kainas, sekame nuolaidas programėlėse ir stengiamės sutaupyti, pirkdami urmu. Tačiau žema kaina ne visada reiškia gerą sandorį – kartais tai rodo prastą produkto kokybę, greitai besibaigiantį galiojimą ar net gadinamą sudėtį.
Kokius produktus verčiau palikti lentynoje?
Kai kurios maisto prekės tiesiog neturėtų būti tokios pigios. Jei kaina atrodo neadekvačiai žema – greičiausiai su produktu kažkas negerai. Štai keli pavyzdžiai.
Desertai ir kepiniai
Pigūs pyragaičiai, sausainiai ar vafliai dažnai gaminami iš pigių ingredientų – margarinų, augalinės kilmės „grietinėlės“, cukraus pakaitalų. Jei tortas kainuoja vos 4 eurus už kilogramą, greičiausiai jo kokybė – tokia pati kaip ir kaina. Tokie desertai dažnai yra beskoniai, neturi natūralių sudedamųjų dalių, o dekorui naudojamos pigios dirbtinės medžiagos.
Šokoladas
Kokybiškas šokoladas negali kainuoti 3 eurus už kilogramą. Jei plytelė kainuoja vos 30–40 centų, tai greičiausiai – ne šokoladas, o glazūra su saldžiu, dirbtiniu poskoniu. Tikras šokoladas burnoje tirpsta, o pigūs pakaitalai – ne.
Pusfabrikačiai
Pigūs mėsos pusgaminiai, tokie kaip kotletai, dešrelės ar šniceliai už 2 eurus už kilogramą, vargu ar iš tikrųjų pagaminti iš mėsos. Juose dažnai gausu sojos, augalinių baltymų, dirbtinių užpildų. Geriau įsigyti paprastos žaliavos – vištienos ar kiaulienos – ir gaminti patiems.
Konservai
Ypač pigūs konservai – dar viena rizikos grupė. Už 60–90 centų už skardinę galite gauti ne tai, ką žada etiketė. Viduje gali būti sojos, perdirbtų likučių ar net neaiškios kilmės turinys. Geriau tokio „siurprizo“ vengti.
Sūris
Tikras, kokybiškas sūris Lietuvoje kainuoja bent 8–11 eurų už kilogramą. Viskas, kas pigiau, greičiausiai – sūrio gaminys ar jo pakaitalas. Toks „sūris“ gali net netirpti kepant picą. Jei sūris kainuoja 2–3 eurus, tai ne sūris – tai problema.
Kava
Kava taip pat dažnai klastojama. Jei pakuotė kainuoja vos 2 eurus vietoje įprastų 6, būkite atsargūs – gali būti pigūs pakaitalai, blogos kokybės pupelės ar net neskani granulė. Deja, prekybos centre kvapo patikrinti negalite.
Varškė
Varškė už neįprastai mažą kainą gali būti gaminama ne iš pieno, o iš augalinių riebalų. Tokia varškė gali net turėti keistą kvapą ir degti mėlyna liepsna. Tai jau nebe pieno produktas, o eksperimentas, kurio geriau išvengti.
Kiti rizikingi produktai
Pigios sultys ir nektarai, pigūs gėrimai, su krakmolu pagaminti traškučiai, pigios arbatžolės ir kiti pakaitalai – visa tai geriau palikti lentynoje. Maža kaina dažnai reiškia mažą vertę arba net žalą.