Avokadas yra ypatingai sveikų medžiagų šaltinis. Jis gerina virškinimą, mažina depresijos riziką ir padeda kontroliuoti svorį. Avokado taip pat turi apsauginį poveikį nuo vėžio. Nepaisant to, vis daugiau žmonių atsisako valgyti šį vaisių. Priežastis gali jus nustebinti.
Visame pasaulyje kasmet suvartojama milijardai avokadų. Daugelis žmonių dieną pradeda avokado skrudinta duona, šį vaisių prideda į salotas ir pietus arba valgo užkandžiai. Tačiau šio maisto produkto auginimas turi rimtų pasekmių aplinkai.
Didžiausia žala daroma Meksikoje, kuri yra didžiausia „žaliojo aukso“, kaip avokadai yra vadinami, eksportuotoja. Vaisiai eksportuojami į Europą ir Aziją, bet daugiausia į JAV, kur jie yra ypač mėgstami. Pagal worldofstatistics.org, JAV gyventojai suvartoja 4,2 milijardus avokadų per metus.
Kodėl avokado auginimas kelia grėsmę aplinkai?
Avokadams auginti reikalingos specifinės sąlygos ir pakankamas saulės spindulių kiekis. Todėl augintojai iškerta krūmus ir senus medžius, dėl to Meksikos teritorijos tampa miškų netekusios.
Todėl Michoacán regione, kuris yra avokadų auginimo centras, dramatiškai kyla temperatūra ir kyla nereguliarios liūtys. Meksikos nacionalinio autonominio universiteto Morelijos kampuso mokslininkai nustatė, kad šis valstija linkusi tapti dar šiltesnė ir sausesnė.
Kaip avokado auginimas destabilizuoja aplinką Meksikoje?
Didesnių plotų miškų kirtimas taip pat lemia šaltų periodų, kurie būtini aplinkos pusiausvyrai palaikyti, skaičiaus mažėjimą. Vietoj to pailgėja ekstremalių karščių su nereguliariais ir gausiais krituliais laikotarpiai. Kita vertus, kalbant apie fauną, Michoacánas vis rečiau lankomas monarcho drugelių.
Kad būtų galima auginti avokadus Meksikoje,reikia milžiniškų vandens kiekių. Manoma, kad tai yra 9,5 milijardai litrų per dieną, o tai pakaktų užpildyti 3 800 olimpinio dydžio plaukimo baseinų.
Žemė, kuri masėms išgaunama iš žemės paviršiaus, sukelia požeminių urvų susidarymą. Tai sukelia netikėtus seisminius judesius, be kita ko, Uruapan kaime ir avokadų auginimo regione.
Ar Lietuvoje turėtume riboti avokadų vartojimą?
Pagal Carbon Footprint Ltd. atliktą tyrimą, dviejų avokadų užauginimas sukuria 846,36 g CO2 emisijų pėdsaką. Tai du kartus daugiau nei, pavyzdžiui, vieno kilogramo bananų.
Intensyvi avokadų gamyba taip pat sukelia biologinės įvairovės nykimą, ypač Meksikoje. Dėl augančio šio vaisiaus vartojimo Michoacán regionas atsidūrė ant ekologinės katastrofos slenksčio.
Lietuva tikrai nėra šalis, kuri daro didžiausią įtaką avokadų augintojų plėtrai. 2022 m. importuota apie 7,31 mln. kg – tai daugiau nei 7 300 tonų. 2023 m. importo kiekis šiek tiek sumažėjo iki maždaug 7 100 tonų – tai 5,5 % mažiau nei 2022 m.
Šaltinis: twitter.com