Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja daugiau skysčių. Tačiau ypač vyresnio amžiaus žmonėms tai gali būti iššūkis. Tokiu atveju verta į kasdienį racioną įtraukti vaisius, pasižyminčius stipriu drėkinamuoju poveikiu. Vienas iš tokių vaisių – arbūzas.
Vasaros metu, kai orai karšti, parduotuvėse netrūksta gaivinančių ir naudingų vaisių. Arbūzas – vienas iš geriausių pasirinkimų, kuris padeda ne tik atsigaivinti, bet ir papildyti organizmą reikalingomis medžiagomis. Įdomu tai, kad nors ši moliūginių šeimos kultūra kilusi iš Afrikos, ją galima auginti ir mūsų klimato zonoje. Tiesa, tai nelengva užduotis – reikia šiltnamio ir tinkamų sąlygų, tačiau rezultatas – švieži arbūzai iš nuosavo sodo – to tikrai vertas.
Arbūzo maistinės savybės
Arbūzas pasižymi saldžia, dažniausiai raudonai rožine minkštimu ir juodomis sėklomis, kurios taip pat yra valgomos ir turi daug naudingų medžiagų. Tai vienas labiausiai drėkinančių vaisių – net apie 93 % jo sudaro vanduo, o 1 kilogramas šio vaisiaus turi tik 304 kcal, todėl jis puikiai tinka ir norintiems išlaikyti sveiką svorį.
Be drėkinamojo poveikio, arbūze yra gausu vitaminų B grupės, C ir E, taip pat magnio, fosforo, geležies ir cinko. Dėl jame esančio likopeno, arbūzas turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti palaikyti gerą regėjimą – tai itin svarbu vyresnio amžiaus žmonėms. Be to, jame esantis citrulinas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda mažinti kraujospūdį ir reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, kas tiesiogiai prisideda prie širdies veiklos gerinimo.
Kaip naudoti arbūzą virtuvėje?
Arbūzas puikiai tinka kaip gaivus užkandis – supjaustytas kubeliais ar griežinėliais jis taps idealiu desertu karštomis dienomis. Taip pat jį galima naudoti vaisių salotoms – puikiai dera su bananais, mėlynėmis, braškėmis ir kitais sezoniniais vaisiais bei uogomis.
Jeigu mėgstate vaisinius kokteilius, arbūzą galima suplakti kartu su mėta ir tokiais vaisiais kaip obuoliai ar braškės. Be to, iš jo galima pasigaminti sveikų naminių ledų – sumaišykite arbūzo minkštimą su šiek tiek vandens ir citrinos sulčių – ir gausite natūralų, vėsinantį skanėstą karštai vasaros dienai.
Parašyti komentarą