Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Turkiškas ajranas – gėrimas, kurį turkai geria litrais. Štai kodėl jis laikomas sveikiausiu pasaulyje

4 min. skaitymo

Turkijoje vasarą gatvėse pamatysite žmones, geriančius baltą, šiek tiek putojantį gėrimą. Tai ajranas – tradicinis turkiškas gėrimas, kurį vietiniai geria nuo ryto iki vakaro. Turkijoje jo išgeriama milijonai litrų, o medikai vadina jį vienu sveikiausių gėrimų pasaulyje.

Kas yra ajranas?

Ajranas – tai paprastas gėrimas iš jogurto, vandens ir druskos. Turkijoje jis geriamas jau šimtmečius. Kadaise piemenys darydavo ajraną, kad atsigaivintų karštą dieną ir papildytų prarastus mineralus. Dabar jis parduodamas kiekviename kampe – nuo mažų krautuvėlių iki „McDonald’s”.

Kodėl ajranas toks sveikas?

Mokslininkai ištyrė ajraną ir nustebo – paprastas gėrimas turi daugybę naudingų savybių:

  • Gerina virškinimą – jogurte esančios geriosios bakterijos padeda žarnynui
  • Mažina kraujospūdį – tyrimai rodo, kad reguliariai geriantys ajraną turi žemesnį kraujospūdį
  • Hidratuoja geriau nei vanduo – dėl druskos ir mineralų organizmas geriau pasisavina skysčius
  • Stiprina imunitetą – probiotikai stiprina organizmo apsaugines jėgas
  • Padeda numesti svorio – sotus, bet mažai kalorijų turintis gėrimas
  • Gerina miegą – triptofanas jogurte padeda geriau miegoti
  • Valo organizmą – padeda pašalinti toksinus

Turkų patirtis

Turkijoje ajraną geria visi – nuo vaikų iki senelių. Ypač populiarus jis vasarą, kai temperatūra siekia 40 laipsnių. Turkų gydytojai rekomenduoja ajraną:

  • Po sunkaus valgio (padeda virškinti riebų maistą)
  • Sportuojantiems (atstato mineralus)
  • Sergantiems viduriavimo ligomis
  • Turintiems virškinimo problemų

Klasikinis turkiškas ajrano receptas

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 1 stiklinė natūralaus jogurto (geriausia turkiško arba graikinio)
  • 1 stiklinė šalto vandens
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • Ledas (nebūtina)
  • Mėtos lapeliai papuošimui (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Į dubenį įdėkite jogurtą
  2. Pamažu pilkite vandenį, nuolat maišydami
  3. Įberkite druską
  4. Plakite šakute arba maišykliu, kol susidarys putos (apie 2 minutes)
  5. Pilkite į stiklines su ledu
  6. Papuoškite mėta

Patarimai:

  • Vanduo turi būti labai šaltas
  • Jogurtas – kambario temperatūros (geriau maišosi)
  • Galima naudoti mineralinį vandenį – bus daugiau putų
  • Druską berkite po truputį ir ragaukite

Ajranas

Ajrano variacijos

Su mėta: Į klasikinį receptą įmaišykite smulkintų šviežių mėtų lapelių. Turkijoje tai populiariausia versija vasarą.

Su agurkais: Įtarkuokite agurkų ir įmaišykite. Toks ajranas dar labiau gaivina.

Su česnaku: Įspauskite skiltelę česnako. Turkijoje toks ajranas geriamas su kebabais.

Gazuotas ajranas: Vietoj paprasto vandens naudokite gazuotą. Modernesnis variantas, populiarus tarp jaunimo.

Kada gerti ajraną?

Turkijoje ajraną geria:

  • Pusryčiams – su duona ir sūriu
  • Pietums – vietoj sulčių ar limonado
  • Po sporto – atstato mineralus
  • Vakare – padeda užmigti
  • Su maistu – ypač su mėsos patiekalais

Kas neturėtų gerti ajrano?

Nors ajranas labai sveikas, kai kuriems žmonėms jis netinka:

  • Alergiškiems pieno produktams
  • Netoleruojantiems laktozės (nebent naudoja belaktozį jogurtą)
  • Turintiems labai aukštą kraujo spaudimą (dėl druskos)

Kur pirkti ir kaip laikyti?

Lietuvoje ajraną galima rasti:

  • Turkiškose parduotuvėse
  • Kai kuriuose prekybos centruose (tarptautinių produktų skyriuje)
  • Turkiškuose restoranuose

Namie pagamintą ajraną reikia išgerti per parą. Laikykite šaldytuve, prieš geriant suplakite.

Lietuviškas ajrano variantas

Galite pasigaminti lietuvišką versiją:

  • Naudokite lietuvišką rūgpienį vietoj jogurto
  • Įmaišykite smulkintų krapų
  • Pridėkite šiek tiek kmynų

Kodėl verta gerti ajraną?

Ajranas – paprastas, pigus ir labai naudingas gėrimas. Turkijoje žmonės jį geria kasdien ir pasižymi gera sveikata. Lietuvoje, kur vyrauja virškinimo problemos ir vitamino D stoka, ajranas galėtų tapti puikia alternatyva saldžiems gėrimams.

Pabandykite – ingredientai kainuoja vos kelis eurus, o nauda sveikatai neįkainojama. Galbūt ajranas taps jūsų mėgstamu vasaros gėrimu, kaip milijonams turkų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus