Šiandien pasidalinsiu aviečių uogienės receptu pagal mano močiutės tradiciją. Uogienei virti geriausiai tinka nerūdijančio plieno, variniai arba emaliuoti indai.
Į virimo indą suberiu paruoštas avietes. Apibarstau cukrumi santykiu vienas prie vieno – t. y. 1 kg uogų – 1 kg cukraus.
Uogas su cukrumi palieku kambario temperatūroje 2–3 valandoms, kad jos išleistų sultis.
Emaliuotą dubenį su uogiene dedu ant viryklės ir kaitinu ant vidutinės ugnies, kol užverda. Retkarčiais pamaišau, kad ištirptų cukrus. Puodas turi būti pakankamai talpus, nes verdant susidaro daug putų.
Kai užverda, verdu uogienę ant vidutinės ugnies 15 minučių. Kartais pamaišau ir stebiu, kad neišbėgtų. Mano močiutė visada nugriebdavo putas nuo aviečių uogienės ir dėdavo jas į puodelį. Atvėsus iš jų gaudavosi nepaprastai aromatingas ir skanus aviečių putėsių desertas. Aš taip pat nugriebiu putas ir sudedu į atskirą lėkštelę.
Nors pastaruoju metu dažnai putų nebeskiriu – tiesiog aktyviai maišau. Putose yra pektino, todėl uogienė su jomis išeina tirštesnė.
Karštą aviečių uogienę išpilstau į sterilizuotus stiklainius ir uždarau steriliais dangteliais. Pilti reikia beveik iki viršaus, paliekant 1–2 mm nuo krašto, kad į stiklainį patektų kuo mažiau oro.
Tokia uogienė puikiai laikosi kambario temperatūroje 1 metus ar net ilgiau. Jei turite galimybę – laikykite vėsioje vietoje.
Sudedamosios dalys:
- Avietės – 1 kg
- Cukrus – 1 kg