Apsipirkimas visada sukelia malonių emocijų, ypač kai pamatai viliojančią nuolaidą ir jau pradedi galvoti, ką iš to produkto būtų galima pagaminti.
Neseniai nusipirkome vieną kefyro butelį. Malonu, kad butelis litrinis, o ne 900 ar 800 ml. Kaina taip pat džiuginanti – 84 centai. Nusprendėme išsivirti baltą šaltibarščių sriubą su kefyru. Vyras supjaustė virtas bulves, kiaušinius, agurkus ir mėsą. Jis viską supjaustė stambiais gabalais.
Neįprasta, bet visai tinkama. Sumaišėme visus ingredientus ir užpylėme kefyru. Pirmą kartą ragavau tokią sriubą su kefyru ir mineraliniu vandeniu.
Iš kefyro – skanūs blynai prie arbatos
Ryte iškepiau blynelių prie arbatos su kefyru. Nepilnas puodelis kefyro, 1 kiaušinis, 1 arbatinis šaukštelis sodos ir miltai. Sodai leidžiu išbrinkti kefyre apie 5 minutes, tada sudedu likusius ingredientus. Tešlą iškočioju ant pjaustymo lentelės – po to ją lengviau išplauti.
Kepiau kaip įprasta – iš abiejų pusių augaliniame aliejuje iki auksinės spalvos. Blynai gavosi minkšti ir labai sotūs. Suvalgiau tik vieną. Tokius blynus galima kepti ir kaip duonos pakaitalą – skaniau, greičiau ir sveikiau.
Ir nereikia pirkti kepinių iš parduotuvės.
Dar vienas receptas – manų pyragas be miltų
Dar galima išsikepti ir manų pyragą su kefyru, be miltų. Reikia tik 1 stiklinės kefyro, pusės stiklinės ar šiek tiek daugiau manų kruopų, kepimo miltelių, cukraus ir druskos pagal skonį. Taip pat reikės 100 g minkšto sviesto ir 2 kiaušinių. Į tešlą galima įdėti ir supjaustytų obuolių ar razinų – bus skaniau.
Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame apie 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Likęs kefyras – dar vienam desertui
Kadangi kefyro dar liko, nusprendžiau išsikepti blynelius arba „žagarėlius“. Juos gaminu taip: sumaišau 1 stiklinę kefyro, 1 kiaušinį, cukraus, 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, druskos pagal skonį, 1 arbatinį šaukštelį sodos ir įberiu miltų (apie 2–3 stiklines).
Tešlą iškočioju juostelėmis ir viduryje įpjaunu. Perlenkiu ir kepu aliejuje.