Ne visi gėrimų indai yra saugūs karštomis sąlygomis. Karštis padidina riziką, nes aukšta aplinkos temperatūra kartu su karšto gėrimo temperatūra žymiai pagreitina cheminių medžiagų migraciją (išsiskyrimą) iš plastiko į skystį. Tai panašu į kenksmingų junginių „išspaudimą“ iš medžiagos greičiau nei kambario temperatūroje ar iš šalto gėrimo.
Ilgai kaitinant ar laikant gėrimą pigiame plastikiniame inde, galimas sąlytis su kenksmingomis medžiagomis. Vienas pagrindinių blogos savijautos „kaltininkų“ yra stirenas, kuris išsiskiria iš polistireninių puodelių, kai jie liečiasi su karštu ar rūgštiniu turiniu. Polistirenas (PS) perdirbimo trikampyje dažnai žymimas skaičiumi „6“. Tai pigus, lengvas ir trapus plastikas, kuris *neskirtas* sąlyčiui su karštais (virš 70 °C) ar rūgštiniais produktais dėl stireno išsiskyrimo rizikos. Stirenas yra potencialus kancerogenas (medžiaga, galinti sukelti vėžį) ir gali neigiamai paveikti nervų sistemą bei kitus organus, esant ilgalaikiam poveikiui arba didelėms dozėms. Kavos (arba limonado, jei geriate iš tokio puodelio) rūgštingumas taip pat prisideda prie stireno išsiskyrimo.
Kaip atskirti saugų puodelį? Jis turi būti pažymėtas piktograma „šakutė ir stiklinė“. Piktograma „šakutė ir stiklinė“ (arba „stiklas-šakutė“) yra Europos ženklas, reiškiantis, kad medžiaga yra saugi liestis su maisto produktais (maistinė). Tačiau! Ši piktograma pati savaime *negarantuoja* plastiko atsparumo karščiui. Ji tik patvirtina, kad jame nėra medžiagų, *draudžiamų* liestis su maistu iš principo. Karštiems gėrimams reikalingas papildomas žymėjimas arba specialaus tipo plastiko naudojimas.
Taip pat atkreipkite dėmesį į žodžius „karštiems gėrimams“ arba PP (polipropileno) žymėjimą – šis plastikas yra atsparus karščiui. Polipropilenas (PP) perdirbimo trikampyje paprastai žymimas skaičiumi „5“. Tai vienas saugiausių plastiko tipų, kurį galima naudoti su karštais produktais, nes jis turi aukštą lydymosi temperatūrą ir yra chemiškai stabilesnis aukštoje temperatūroje, palyginti su PS (#6) arba PET (#1), kurie naudojami vandens buteliams ir kaitinami gali išskirti kai kuriuos junginius. PP puodeliai paprastai yra mažiau skaidrūs ir lankstesni nei polistireniniai.
Jei matote žymėjimą „PP“ (Nr. 5) kartu su piktograma „šakutė ir stiklinė“, tai geriausias pasirinkimas tarp plastikinių vienkartinių puodelių karštai kavai. Ieškokite šio derinio.
Jei žymėjimo iš viso nėra, gerti iš tokios stiklinės yra rizikinga.
Kaip alternatyvą galite paprašyti popierinių indų, nusipirkti keraminį ar stiklinį puodelį arba nerūdijančio plieno termosinį puodelį. Kavos parduotuvės dažnai sutinka paruošti kavą tiesiai lankytojo inde, netgi siūlydamos jai nuolaidą.
Dauguma popierinių puodelių turi vidinę dangą, kuri apsaugo popierių nuo drėgmės. Dažniausiai tai plonas polietileno (PE) arba polilaktido (PLA – biologiškai skaidus plastikas) sluoksnis. Nors PE laikomas gana saugiu, naujausi tyrimai rodo, kad net PE dengti popieriniai puodeliai, kontaktuodami su labai karštais skysčiais, ypač jei gėrimas ilgai stovėjo, gali išskirti mikroplastiką ir kai kuriuos cheminius priedus. PLA puodeliai yra ekologiškesnė alternatyva, tačiau jie taip pat nėra visiškai inertiški. Popierinius puodelius taip pat dažnai sunku perdirbti būtent dėl šios plastikinės dangos.