Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mėsos ir paukštienos paruošimo temperatūrų lentelė. Naudosite kiekvieną dieną

Kepa mėsa
2 min. skaitymo

Naudoti temperatūros zondą virtuvėje nėra klaida, tai daro profesionalūs virėjai. Patikėkite, bet kuris geras virėjas naudos temperatūros zondą, kad būtų tikras dėl kokybiško patiekalo paruošimo.

O visi, kurie sako: „po 2 minutes iš kiekvienos pusės ir paruošta” kalba nesąmones, patys pagalvokite – mėsa būna skirtinga (jautiena, kiauliena, paukštiena), net tos pačios mėsos rūšies gabalai skirtingi, kažkur gabalas storesnis, kažkur plonesnis, kažkur pluoštinis, kažkur gyslėtas ir t.t., negalima visko kepti po 2 minutes.

Dar vienas dalykas – paruoštai mėsai ar paukštienai prieš patiekiant ant stalo reikia leisti pailsėti nuo 7 iki 15 minučių, priklausomai nuo dydžio. Reikia žinoti, prie kokios temperatūros reikia nutraukti kepimą ir pereiti prie savarankiško paruošimo, kurio metu raumenų skaidulos atsipalaiduoja, o temperatūra ir sultys tolygiau pasiskirsto produkto viduje.

Kokia turi būti mėsos temperatūra
Kokia turi būti mėsos temperatūra

Per poilsio laiką dėl vidinės šilumos produktas toliau kyla temperatūra. Ir skirtumas tarp temperatūros prieš išlaikymą ir po gali būti nuo 7 iki 10 laipsnių. Todėl, kad gautumėte, pavyzdžiui, vidutiniškai iškeptą (medium) kepsnį su galutiniu 70 laipsnių temperatūra, jį reikia nuimti nuo keptuvės esant 60-65 laipsnių temperatūrai.

Štai jums lentelė, pagal kurią jūsų patiekalas visada bus iškeptas idealiai:

Kepimo lygis Temperatūra
Su krauju (Rare) 52-55°C
Vidutiniškai su krauju (Medium rare) 55-60°C
Vidutiniškai (Medium) 60-65°C
Visiškai iškepta (Well done) 70°C

Kiauliena

Kepimo lygis Temperatūra
Vidutiniškai (Medium) 60-65°C
Visiškai iškepta (Well done) 70°C

Vištiena, Kalakutiena

Tipas Temperatūra
Kepta visa 72-75°C
Krūtinėlė 68-70°C
Kojos, sparnai 75°C

Antis, Žąsis

Tipas Temperatūra
Kepta visa 68-70°C
Krūtinėlė (Vidutiniškai) 60-65°C

Malta mėsa

Tipas Temperatūra
Vištiena, kalakutiena 74°C
Jautiena, aviena, veršiena, kiauliena 71°C

Žuvis

Temperatūra
60°C

Ir nepamirškite, kad mėsai reikia pailsėti po kepimo, suvyniotai į foliją, galima su sviestu, česnaku, rozmarinu ir kitais prieskoniais.

Laikas priklauso nuo gabalo dydžio. Keptai mėsai verta leisti pailsėti 7-10 minučių. Kepsniams užtenka apie penkių minučių (bet tikrai ne mažiau nei trijų). Yra tokia taisyklė: 1 minutė poilsio kiekvienam 100 gramų mėsos.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *