Daugelis žmonių skubant ima kiaušinius tiesiai iš šaldytuvo ir deda į keptuvę. Nors tai įprastas įprotis, dėl jo kiaušiniai dažnai prilimpa prie keptuvės, o baltymai iškepa netolygiai – kraštuose tampa kieti, o prie trynio lieka žali. Tai neigiamai veikia patiekalo kokybę.
Kaip šalta temperatūra veikia kepimo procesą
Kai šalti kiaušiniai patenka ant karštos keptuvės, susidaro ryškus temperatūrų kontrastas. Šis reiškinys vadinamas terminiu šoku – keptuvės paviršius staigiai atvėsta ten, kur liečiasi su šaltu baltymu. Baltymas patiria temperatūros „šoką”, netolygiai kietėja ir stipriau limpa prie paviršiaus.
Pagrindinės problemos kepant šaltus kiaušinius:
- Tekstūra – šalti kiaušiniai netolygiai įkaista, todėl baltymai tampa „guminiai” kraštuose, o trynys lieka neiškepęs arba nesušyla iki malonios skystos konsistencijos.
- Skonis – pervirti baltymai įgauna nemalonų sieros atspalvį. Lėtai kaitinami kiaušiniai atskleidžia savo natūralų, švelnų, kreminį skonį.
- Kepimo laikas – kol šiluma pasiekia šaltą kiaušinio centrą, išoriniai sluoksniai jau būna perkepę. Todėl beveik neįmanoma vienu metu pasiekti tobulai iškeptą baltymą ir idealiai skystą trynį.
Patarimai tobulai kiaušinienei
1. Pasiruošimas iš anksto Išimkite kiaušinius iš šaldytuvo 15-30 minučių prieš kepimą – jie sušils iki kambario temperatūros ir iškeps tolygiau.
Greitas būdas: Jei neturite laiko laukti, įdėkite kiaušinius su lukštais į dubenį su šiltu (ne karštu!) vandeniu 3-5 minutėms.
2. Tinkamos technikos Pirmiausia įmuškite kiaušinius į atskirą dubenį – taip patikrinsite kokybę, pašalinsite lukšto gabaliukus ir galėsite vienu judesiu supilti kiaušinį į keptuvę. Dubenyje taip pat patogiau įberti druskos ir pipirų.
3. Temperatūros kontrolė • Pradėkite kepti ant vidutinės ugnies • Keptuvė paruošta, kai riebalai gerai įkaista, bet dar nerūksta • Kai baltymas pradeda balti kraštuose, uždenkite keptuvę dangčiu 1-2 minutėms – garai tobulai iškeps viršų, o trynys išliks skystas
Laikydamiesi šių paprastų patarimų, kiekvieną kartą pasieksite tobulą rezultatą – tolygiai iškeptą baltymą su idealiai skysčiu tryniu.