Daugelis žmonių, vadovaudamiesi seniai įsišaknijusiu įpročiu, mano, kad šaldytuvas – puiki vieta išlaikyti duoną šviežią. Tačiau ši plačiai paplitusi klaida dažnai sukelia priešingą efektą.
Kodėl šaldytuvas – duonos priešas?
Priešingai nei manoma, šaltis duonai kenkia – ji sukietėja greičiau nei laikant kambario temperatūroje. Pagrindinė to priežastis – krakmolas, esminė duonos sudedamoji dalis. Esant žemai temperatūrai, krakmolo molekulės pereina į kristalinę formą. Dėl to duonos minkštimas praranda elastingumą, tampa kietas, sausas ir nebešviežias. Kuo žemesnė temperatūra, tuo greičiau vyksta šis procesas.
Aktyviausias duonos džiūvimas vyksta temperatūroje nuo 0 iki 10 °C. Kadangi šaldytuve įprastai palaikoma 3–7 °C temperatūra, jis tampa netinkamiausia vieta duonos laikymui.
Kitas svarbus aspektas – pakuotė. Įprastai duona laikoma plastikiniuose maišeliuose, kurie sukuria drėgną aplinką. Drėgmė iš minkštimo išgaruoja ir kaupiasi maišelio viduje, sudarydama puikias sąlygas pelėsiui. Šaldytuve ši problema tik didėja, nes žema temperatūra skatina kondensaciją.
Kaip teisingai laikyti duoną, kad ji ilgiau išliktų šviežia?
Ideali temperatūra duonos laikymui – 20–25 °C. Tokiuose sąlygose duona ilgiau išlaiko minkštumą ir skonį. Geriausia laikyti ją ne plastikiniame maišelyje, o popieriniame ar medvilniniame maišelyje, kuris leidžia duonai „kvėpuoti“ ir palaiko optimalią drėgmę.
Jei norite duoną išlaikyti ilgam, vienintelė patikima išeitis – šaldiklis. Esant žemiau 0 °C, visi sugedimo ir senėjimo procesai sustoja. Po atitirpinimo duona vėl tinkama vartoti – ją galima pašildyti mikrobangų krosnelėje, orkaitėje ar skrudintuve, kad vėl būtų minkšta ir kvapni.
Naudingi patarimai:
- Pasirinkite tinkamą pakuotę: Venkite sandarių plastikinių maišelių – rinkitės popierių ar audinį. Taip sumažinsite pelėsio riziką ir išsaugosite duonos minkštumą.
- Pamirškite šaldytuvą: Šaldytuve duona greičiau džiūsta. Laikykite ją kambario temperatūroje, toliau nuo saulės ir šilumos šaltinių.
- Užšaldykite protingai: Jei duonos daug, šaldykite porcijomis, kad nereikėtų atitirpinti viso kepalo.
- Laikykite sausoje vietoje: Saugokite duoną nuo drėgmės ir tiesioginių saulės spindulių.
Suprasdami, kaip temperatūra ir pakuotė veikia duonos kokybę, galėsite džiaugtis šviežia, skania duona kur kas ilgiau.
Grinų gryniausia nesomenė, tik šaldytuve duona laikyti. Išbandyta N kartų. Pirma sukietėja ta kur ne šaldytuve.
Duoną daug metų laikau tik šaldytuve, popieriniame maišelyje įdėtame į plastikinį, niekada dar nebuvo supelijusi. Išsilaiko puikiai, nesudžiūsta ir kaip sakiau nepelyja. Nerašykite nesąmonių „rašytojai”.
Kuo puikiausiai šaldytuve laikau duona ir batoną ,niekas nesudžiusta ,ilgai išsilaiko ir nepelyja, kaip duoninei ,kokia ji bebūtų medinė ar metalinė😃🙂😒
Viskas kaip ir teisingai,
Bet į mikrobangų krosnelę tikrai negalima dėti jokių duonos gaminių…
Aš laikau duoną tik šaldytuve. Duoną įdedu į popierinį (arba audinio) maišelį – užspaudžiu, o tuomet į polietileninį maišelį ir gerai užrišu . Šaldytuvas , ypač vasaros metu – nustatomas keliais laipsniais vėsesnis. Duona puikiausiai išsilaiko pakankamai ilgai: savaitę mažiausiai.