Karštą vasaros dieną siūlau pasilepinti lengvu ir stebėtinai skaniu šokoladiniu pyragu, kuriam neprireiks nei kiaušinių, nei pieno. Šis kepinys ne tik skanus, bet ir intriguojantis – niekas neįtars, kad pagrindinis ingredientas yra… cukinija!
Kaip pasigaminti šokoladinį pyragą su cukinijomis
Reikės:
- 1 vidutinės cukinijos;
- 1 puodelio cukraus;
- 0,5 puodelio aliejaus;
- 2 puodelių miltų;
- 0,3 puodelio kakavos;
- 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 0,3 arbatinio šaukštelio druskos;
- 1 pakelio vanilinio cukraus;
- 150 g uogienės arba džemo (papuošimui).
Gaminimas:
- Paruoškite tešlą.
Sumaišykite visus sausus ingredientus – miltus, kakavą, cukrų, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų – viename dubenyje. - Sutarkuokite cukiniją.
Nuplaukite ir nusausinkite cukiniją, sutarkuokite smulkia tarka. Į ją supilkite aliejų ir gerai išmaišykite. - Sujunkite viską.
Cukinijos masę dėkite į miltų mišinį per du kartus, nuolat maišydami, kol tešla taps vientisa ir glotni. - Kepimas.
Paruoškite kepimo formą – išklokite ją kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi. Supilkite tešlą ir išlyginkite viršų.
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Iškeptą pyragą patikrinkite mediniu iešmeliu – jei jis sausas, kepinys paruoštas. - Apdaila ir pateikimas.
Išimkite pyragą, perkelkite ant lentos ir atsargiai nuimkite kepimo popierių. Galite nupjauti kraštus, susmulkinti juos ir panaudoti viršui papuošti.
Pyragą apverskite, viršų aptepkite uogiene arba užpilkite šokoladiniu glaistu, pabarstykite trupiniais.
Patarimas:
Pyragas gaunasi minkštas, drėgnas ir labai šokoladinis. Nedeklaruokite, kad jame yra cukinijų – leiskite namiškiams paragauti ir pabandyti atspėti, kokia „slapta“ daržovė slepiasi šio gardėsio viduje!
Šis desertas – puikus būdas net ir išrankiausiems vaikams ar svečiams pateikti daržoves netikėta forma. Be kiaušinių ir pieno, bet su dideliu skoniu!