Tai geriausias dalykas, kokį tik esu gaminusi iš kopūstų ir bulvių! Tobulo patiekalo receptas, minimaliai ingredientų, gardus ir maistingas! Jūs būsite sužavėti mano receptu!
Bulvių košės lazdelėms:
- Bulvės – 0,5 kg
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Druskos – 0,5 arbatinio šaukštelio
- Miltai – 180–200 g
Troškintoms daržovėms:
- Kopūstai – 1 kg
- Morka – 1 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Aliejus – 2 šaukštai
- Cukrus – 0,5 arbatinio šaukštelio
- Druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Paruošimas
Troškintų daržovių gaminimas
Kopūstą susmulkinu. Morką sutarkuoju stambia tarka, o svogūną mėgstu supjaustyti juostelėmis. Dabar sujungiu visas daržoves, lengvai suspaudžiu, kad sumažėtų tūris.
Į keptuvę įpilu aliejaus – kartais imu šoninės ar mėsos gabalėlį skoniui, jei tokio yra. Visas daržoves kartu apkepu. Kai kopūstas keptuvėje suminkštėja ir tampa skaidrus – įberiu cukraus. Tai mano gudrybė: kopūstas iš karto įgauna gilesnį skonį ir šiek tiek karamelizuojasi. Tada druskos ir pipirų – viskas pagal skonį, būtinai ragauju gamindama.
Bulvių lazdelių gaminimas
Pradedu virti nuskustas bulves. Kai jos išverda, iš karto jas sutrinu, kol dar karštos. Netrinu į tyrę, o palieku nedidelius gumulėlius. Dabar bulves reikia atvėsinti – nelauksiu pusvalandžio, perkeliu į lėkštę, 5 minutes – ir jos jau kambario temperatūros.
Dabar ruošiu tešlą lazdelėms. Į atvėsusias bulves įmušu kiaušinį, įberiu druskos ir palaipsniui suberiu miltus. Nededu visko iš karto, nes kiekvienos bulvės skirtingos: vienos būna sausesnės, kitos drėgnesnės. Viską sumaišau į lipnią tešlą – neminkau, tiesiog surenku ingredientus. Suformuoju tešlą į dešrą ir iš karto supjaustau lazdelėmis. Apvolioju jas miltuose – be miltų, lazdelės limpa prie rankų ir stalo.
Lazdelių virimas:
Užkaitinu puodą su vandeniu ant stipriausios kaitros, įberiu nemažai druskos. Kai vanduo užvirs, įmetu pirmąją lazdelių partiją – ne daug, kad nesuliptų. Vos pamaišau, uždengiu dangčiu. Kai tik jos iškyla, palaikau 40 sekundžių, daugiausiai 1 minutę. Ilgiau negalima, nes išsiplės. Išimu pirmąją lazdelių partiją, iš karto įmetu antrąją. Jos minkštos, bet nesubyra – svarbiausia su jomis būti atsargiems.
Patiekimas:
Ir štai, patiekalas paruoštas! Dedu lazdeles į lėkštę, ant viršaus – karštą troškintą daržovių mišinį. O tada visiems patinka kas: imu šaukštą grietinės, kartais pasidarau lengvo česnakinio padažo. Toks paprastas ir jaukus patiekalas. Paprastos daržovės – ir gaunasi tobula vakarienė!