Rugpjūtį arbūzai pasirodo visur – turguose ir prekybos centruose. Dideli, sultingi ir, regis, tobuli. Tačiau išvaizda kartais apgauna. Dažnai vietoj saldaus minkštimo viduje laukia nemaloni staigmena: vandeninga tekstūra, aromato bei skonio trūkumas. Kad nešvaistytumėte pinigų ir nesugadintumėte nuotaikos, svarbu išmokti atpažinti tikrai prinokusius ir skanius vaisius.
Profesionalūs ūkininkai ir patyrę pirkėjai žino, kad norint įsigyti kokybišką arbūzą, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į dydį ir kainą. Yra specifinių išorinių rodiklių, kurie „išduoda” tobulą vaisių. Štai penki pagrindiniai kriterijai.
1. Žemės dėmė: spalva pasako viską
Kiekvieno arbūzo šone yra vadinamoji prinokimo dėmė – žymė, likusi nuo to laiko, kai vaisius gulėjo ant žemės.
- Geltonai oranžinė arba tamsiai geltona dėmė su šiurkštumu ir tinkleliu yra idealus požymis. Tai reiškia, kad vaisius nokęs natūraliai, saulėje kaupęs cukrų.
- Blyškiai geltona, žalia arba beveik balta dėmė signalizuoja, kad arbūzas buvo nuskintas per anksti. Jo minkštimas bus blankus, vandeningas ir beveik beskonis.
2. „Nupjautas kotelis”, o ne uodega: pagrindinis brandos ženklas
Nors daugelis žmonių mano, kad sausa uodega yra pagrindinis prinokimo požymis, tai nėra visiškai tiesa. Uodega gali išdžiūti lauke arba transportuojant. Iš tikrųjų reikia įvertinti vietą, kur stiebas jungiasi su pačiu vaisiumi – vadinamąjį „kotelį”.
- Rudas, sausas kotelis signalizuoja, kad arbūzas pasiekė brandą natūraliomis sąlygomis.
- Žalias arba šviesus – vaisius greičiausiai buvo nuskintas per anksti.
3. Oda lygi, blizgi ir su ryškiu raštu
- Blizgus paviršius ir aiškios kontrastingos juostelės yra skanaus vaisiaus požymiai.
- Blanki ar pažeista odelė, įdubimai, įtrūkimai yra pavojaus signalas. Tokiuose pažeidimuose gali daugintis bakterijos, ypač laikant šiltoje vietoje. Tokie arbūzai ne tik beskoniai, bet ir gali sukelti apsinuodijimą maistu.
4. Garsas pasakys daugiau nei atrodo
Atrodytų, ką gi duoda paprastas beldimas į arbūzą? Iš tiesų tai patikrintas metodas, kuris vis dar veikia.
- Skambantis, tuščiaviduris garsas rodo prinokusį minkštimą viduje, turintį elastingą struktūrą.
- Duslus, tylus garsas signalizuoja, kad arbūzas arba dar neprinokęs, arba jau pernokęs ir pradeda gesti.
5. Minkštimo spalva: kai galite žiūrėti į vidų
Jei perkate supjaustytą arbūzą (nors tai sutrumpina jo šviežumą), atkreipkite dėmesį į spalvą.
- Ryškiai raudona spalva be baltų gyslelių ar pluoštų garantuoja sultingą skonį.
- Blyškiai rausva arba matinė spalva rodo neprinokusį arba vandeningą vaisių.
Rinkdamiesi arbūzą, nepasikliaukite atsitiktinumu ar pardavėjo rekomendacijomis. Verčiau atkreipkite dėmesį į penkis pagrindinius požymius – žemės dėmę, odelę, kotelį, garsą ir minkštimo spalvą. Laikydamiesi šių paprastų patarimų, beveik garantuotai parsivešite namo saldų, sultingą vaisių, kuris suteiks tikrą vasaros malonumą.