Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Močiutės receptas: cukinijų ir paprikų salotos žiemai

Salotos žiemai
3 min. skaitymo

Kai sodas dosniai apdovanoja cukinijomis ir paprikomis, pats laikas ruošti žiemos atsargas – greitai, lengvai ir be jokių rūpesčių.

Šis receptas iš mano močiutės užrašų knygelės yra išbandytas dešimtmečiais, o šio gardėsio stiklainiai iš sandėliuko lentynų dingsta vieni pirmųjų. Paruošimas toks paprastas, kad pavyks kiekvienam – jokių sudėtingų technologijų, o pats virimas trunka apie 30 minučių.

Traškios cukinijos, aromatingos paprikos ir sodrus pomidorų padažas susijungia į sultingas, pikantiško skonio salotas, kurios puikiai tinka prie bulvių, mėsos ar tiesiog užteptos ant duonos riekės žvarbų žiemos vakarą.

Ingredientai (išeiga: apie 6–7 pusės litro stiklainiai):

  • Cukinijos – 3 kg
  • Saldžiosios paprikos – 4 didelės
  • Pomidorų padažas (geriau saldesnis, tinka ir kečupas) – 1 litras
  • Česnakas – 100 g
  • Cukrus – 1 puodelis (apie 200 g)
  • Druska – 2 valg. š. (be kaupo)
  • Augalinis aliejus – 1 puodelis (apie 230 ml)
  • Actas (9 %) – 2 valg. š. (arba 1 valg. š. 70 % acto esencijos)

Paruošimas – žingsnis po žingsnio:

  1. Paruoškite daržoves:
    • Cukinijas supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais (jei cukinijos senesnės, nulupkite žievę ir išimkite sėklas).
    • Paprikas supjaustykite juostelėmis arba kubeliais.
    • Česnaką smulkiai sukapokite arba sutarkuokite.
    • Visas daržoves sudėkite į didelį, plačiadugnį puodą.
  2. Sudėkite priedus:
    • Į puodą su daržovėmis suberkite cukrų, druską, supilkite aliejų ir pomidorų padažą.
    • Viską gerai išmaišykite. Acto kol kas nepilkite! Jį naudosime pačioje pabaigoje.
  3. Troškinkite:
    • Puodą statykite ant vidutinės ugnies ir užvirkite.
    • Užvirus, kaitrą sumažinkite ir troškinkite apie 30 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad neprisviltų. Daržovės turi suminkštėti, bet neprarasti formos.
  4. Užbaikite ir konservuokite:
    • Praėjus 30 minučių, supilkite actą, gerai išmaišykite ir pavirkite dar 2-3 minutes.
    • Karštas salotas iškart supilstykite į iš anksto sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite švariais dangteliais.
    • Apverskite stiklainius dangteliais žemyn, šiltai apdenkite rankšluosčiu ar pledu ir palikite taip stovėti, kol visiškai atvės. Papildomai kaitinti stiklainių nereikia.

Žiemos malonumai be didelio vargo

Šios cukinijų ir paprikų salotos puikiai tiks ir ant šventinio stalo, ir kasdienai. Jos pasižymi malonia saldžiarūgšte, sodriu pomidorų ir švelniu česnako aromatu – viskuo, ko reikia, kad žiemos patiekalams suteiktumėte daugiau spalvų ir ryškesnio skonio.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.