Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Išbandykite šį seną triuką ir turėsite šviežių krapų keliems mėnesiams į priekį – be šaldiklio ir neprarasdami skonio

Krapų konservavimas
3 min. skaitymo

Krapai yra nepakeičiamas pagalbininkas virtuvėje ir liaudies medicinoje. Dėl šios paprastos procedūros jais galite mėgautis šviežiais mėnesius – jų nereikia užšaldyti, nenaudojamos cheminės medžiagos, o aromatas ir skonis išlieka.

Krapai yra viena iš žolelių, užimančių tvirtą vietą lietuvių virtuvėje. Šviežiai supjaustyti jie suteikia patiekalams gaivumo, nepakartojamo aromato ir šiek tiek aštraus skonio.

Be kulinarinio panaudojimo, jie taip pat yra vertinga priemonė sveikatai palaikyti – nuo virškinimo problemų iki miego gerinimo. Vienintelė problema yra trumpas šviežumo laikas po derliaus nuėmimo.

Laimei, yra paprastas triukas, kaip išlaikyti juos šviežius neužšaldant.

Kodėl krapai tokie vertingi?

Krapuose yra vitaminų C, A, E, folio rūgšties ir daug mineralų, tokių kaip geležis, kalcis ir magnis. Be to, jie turi antibakterinį ir priešuždegiminį poveikį. Jie padeda nuo:

  • pilvo pūtimo ir virškinimo problemų
  • aukšto kraujospūdžio
  • nemigos
  • galvos skausmo
  • inkstų ir šlapimo pūslės ligų

Įprasti laikymo metodai

Krapai dažniausiai užšaldomi, taip išsaugomas jų skonis ir spalva, bet kartais pasikeičia tekstūra. Džiovinimas yra dar vienas variantas, tačiau taip prarandamas skonis. Jei norite, kad krapai atrodytų ir kvepėtų taip, lyg būtų ką tik nuskinti, išbandykite laikymo stiklainyje metodą.

Indas su krapais

Kaip tai padaryti – stiklainio laikymo būdas

1. Kruopštus krapų paruošimas Nuėmus krapus, juos nuplaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte dulkes ir smulkius nešvarumus. Svarbu, kad prieš laikant jie būtų visiškai sausi – kitaip gali pradėti pelėti.

2. Storų stiebų šalinimas Kieti stiebai netinka ilgalaikiam laikymui. Nupjaukite juos, palikdami tik švelnias šakeles ir lapelius.

3. Stiklainių sterilizavimas Gerai nuplaukite stiklainius ir leiskite jiems išdžiūti. Taip pat galite juos trumpam užpilti verdančiu vandeniu arba kelioms minutėms įdėti į 100 °C temperatūros orkaitę, kad žūtų bakterijos.

4. Sudėjimas ir laikymas Krapų lapelius laisvai sudėkite į stiklainį, bet nesuspauskite per stipriai. Uždenkite dangteliu ir laikykite šaldytuve.

5. Naudojimas Gaminant tiesiog išimkite reikiamą kiekį, likusius krapus uždarykite ir padėkite atgal į šaldytuvą. Taip jie išliks švieži ir kvapnūs 2–3 mėnesius.

Namų šeimininkių patarimai ir patirtis

  • Kai kurios šeimininkės į stiklainio dugną įdeda popierinį rankšluostį, kad sugertų drėgmės perteklių
  • Jei norite krapus išsaugoti dar ilgiau, tarp lapų sluoksnių galite įberti šiek tiek rupios druskos – tai neleis daugintis bakterijoms
  • Niekada nedėkite stiklainių su krapais šalia stipriai kvepiančių maisto produktų (pvz., česnakų), nes krapai greitai sugeria kvapus

Išvada

Išlaikyti krapus šviežius mėnesius jų neužšaldant yra lengva ir tai gali padaryti kiekvienas. Šiek tiek atsargumo juos nuimant ir tinkamai laikant švariame stiklainyje, ši gudrybė užtikrins, kad visada po ranka turėsite kvapnią žolelę, kuri pakels jūsų patiekalus į kitą lygį.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.