Paprastas receptas, kuriame dera cukinijų gaivumas ir kefyro minkštumas – vos per 20 minučių ant stalo turėsite minkštus, aromatingus, lengvai traškius blynus, kurie akimirksniu išnyks iš lėkštės.
Cukinijų sezonas – puikus metas išbandyti receptus, kurie derina paprastumą, greitą gaminimą ir puikų skonį. Šie cukinijų blynai yra tikras vasaros atributas – vos su keliais lengvai prieinamais ingredientais galite pagaminti sotų patiekalą, kuris patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Vienas didžiausių šio recepto privalumų yra tas, kad jam nereikia sudėtingo paruošimo ar ilgo laiko virtuvėje. Tereikia sutarkuoti cukiniją, įpilti kefyro ir keletą kitų kasdienių ingredientų, išmaišyti tešlą ir per kelias minutes iškepti blynus su auksine plutele. Rezultatas – minkšti ir aromatingi blynai su lengvu traškumu išorėje.
Šie blynai yra universalūs – juos galima patiekti kaip užkandį, garnyrą prie mėsos ar žuvies arba valgyti su grietine ar jogurtu. Jie skanūs tiek karšti, tiek šalti, todėl galite juos pasiimti su savimi į pikniką arba įdėti į vaikų pietų dėžutes.
Ingredientai (apie 10 blynų):
- Cukinijos – 350 g
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Kefyras (2,5 % riebumo) – 250 ml
- Druska – pagal skonį
- Malti juodieji pipirai – pagal skonį
- Kepimo soda – 0,5 arbatinio šaukštelio
- Kietasis sūris – 100 g (galima pakeisti feta)
- Kvietiniai miltai – 6–7 valg. šaukštai su kaupu (priklausomai nuo cukinijų sultingumo)
- Kepimui – šiek tiek aliejaus
Paruošimas žingsnis po žingsnio:
1. Cukinijų paruošimas
Cukiniją sutarkuokite stambia tarka. Jei odelė plona ir jauna, galite jos nelupti. Jei cukinija labai sultinga, galite šiek tiek nuspausti sultis.
2. Tešlos paruošimas
Įmuškite kiaušinius, įpilkite kefyro, įberkite druskos, pipirų ir pusę arbatinio šaukštelio sodos. Maišykite, kol mišinys taps vientisas.
3. Sūris ir miltai
Įmaišykite tarkuotą sūrį. Tada dalimis suberkite miltus, kol gausite tirštos grietinės konsistenciją.
4. Kepimas keptuvėje
Keptuvę ištepkite plonu aliejaus sluoksniu ir įkaitinkite. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę, šiek tiek išlygindami. Kepkite po dangčiu ant vidutinės-silpnos ugnies 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
5. Kepimas orkaitėje (alternatyva)
Jei norite, galite kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 15–20 minučių ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Patarimai
- Jei norite traškesnių blynų, kepkite be dangčio
- Galite pridėti smulkintų žalumynų (krapų, petražolių) papildomam aromatu
- Tinka patiekti su natūraliu jogurtu, grietine arba česnakų padažu
- Atvėsusius blynus galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų
Skanaus!