Ar kada susimąstėte, ar agurkai ir pomidorai sutaria, ar ne?
Mitas 1: Pomidorai yra rūgštus produktas, o agurkai – šarminis. Kai jie sumaišomi, susidaro netirpios druskos, akmenys, vystosi rūgimas ir pilvo pūtimas.
Tiesa:
- Visos daržovės ir vaisiai yra šarminantys maisto produktai!
- Visoms daržovėms ir vaisiams virškinimui nereikia rūgšties! Rūgštingoje skrandžio aplinkoje baltymai (mėsa, žuvis, paukštiena, kiaušiniai ir kt.) pradeda skaidytis, o angliavandeniai iš augalinių produktų skaidomi šarminėje plonosios žarnos aplinkoje, veikiant kasos virškinimo fermentams ir mūsų mikrofloros fermentams. Pilvo pūtimas atsiranda ne nuo agurkų ir pomidorų mišinio, o nuo šių fermentų trūkumo ir disbiozės!
- Nebus jokių „mirtinų druskų” nuo agurkų ir pomidorų maišymo.
Mitas 2: Agurkuose yra askorbinazės – fermento, kuris skaido askorbo rūgštį. O pomidoruose labai daug vitamino C, todėl jei valgysite šių daržovių salotas, jūsų organizmas vitamino C negaus.
Tiesa:
Askorbinazės yra visose daržovėse ir vaisiuose, o agurkuose ir cukinijose jos kiekis iš tiesų yra šiek tiek didesnis. Ji pradeda išsiskirti ir veikti, kai pažeidžiamas vaisiaus vientisumas. Jei supjaustysite salotas ir paliksite jas ant stalo kuriam laikui, bus prarasta iki 50% vitamino C.
Išvada:
- Daržoves į salotas reikėtų supjaustyti prieš pat valgant
- Norėdami sumažinti vitamino C sunaikinimą, daržoves galite pabarstyti citrinos sultimis arba actu
Dėl vitamino C kiekio: pomidorai toli gražu nėra lyderiai pagal vitamino C kiekį. 100 g yra tik 20 mg, šiek tiek daugiau nei agurkuose – 14 mg/100 g. Tikrieji lyderiai yra paprikos (iki 250 mg/100 g), petražolės (150 mg/100 g) ir krapai (100 mg/100 g). Todėl toks vitamino C „praradimas” bus visiškai nereikšmingas!