Šiuolaikiniai virtuvės reikmenys turi visiškai kitokias dangas nei tos, kurias naudojo mūsų močiutės, todėl jiems reikia ypatingos priežiūros. Medžiagų skirtumų supratimas ne tik padės prailginti virtuvės reikmenų tarnavimo laiką, bet ir padės išvengti paviršių pažeidimų ar neigiamo poveikio sveikatai.
Kodėl druskos valymo metodas anksčiau buvo populiarus?
Keptuvės valymas druska – patarimas, perduodamas iš kartos į kartą. Anksčiau dauguma šeimininkių naudojo ketaus ir plieno indus, kuriems druska iš tiesų galėjo būti veiksminga abrazyvinė priemonė pridegusioms liekanoms pašalinti. Tačiau net ir šioms medžiagoms dabar yra daug saugesnių valymo būdų, kurie nepažeidžia paviršiaus ir neturi neigiamos įtakos jo funkcionalumui.
„Pagal vyresniosios kartos rekomendaciją, reikia paimti pusę puodelio druskos, supilti ją į keptuvę ir kaitinti 15 minučių. Tada keptuvė turėtų atvėsti, o po to reikia paimti kietą kempinę, sudrėkinti ją vandeniu ir valyti, kol paviršius pradės blizgėti.”
Veikiant karščiui, druskos kristalai tampa dar agresyvesni, o smulkios dalelės gali prasiskverbti į paviršiaus mikroporas, ypač jei jis jau pažeistas. Dėl to maistas gali pridegti arba pasikeisti patiekalų skonis.
Kiek pavojinga druska šiuolaikiniams indams?
Druska gali būti veiksminga valant ketaus arba plieno indus, tačiau ji nėra geriausias pasirinkimas šiuolaikinėms medžiagoms. Ketaus atveju intensyvus valymas druska sunaikina „nelimpantį aliejaus sluoksnį” – natūralią nelimpančią dangą, kuri apsaugo indus. Be šio sluoksnio maistas pridega, o pats ketus greitai rūdija.
Nerūdijantis plienas yra atsparesnis įbrėžimams, tačiau per intensyvus abrazyvų naudojimas gali sukelti mikropažeidimus, kuriuose laikui bėgant kaupiasi nešvarumai ir netgi atsiranda korozija, ypač naudojant agresyvias druskas.
Didžiausias pavojus kyla keptuvėms ir kepimo skardoms su šiuolaikinėmis nelimpančiomis dangomis: keramika, titanu ir kitomis. Druska gali greitai pašalinti apsauginį sluoksnį, todėl indai tampa netinkami naudoti ir pavojingi sveikatai. Kaitinant pažeistas dangas, į maistą gali patekti kenksmingų medžiagų ir smulkių dalelių.
Norint apsaugoti indus ir sveikatą, rekomenduojama naudoti medines, silikonines arba plastikines menteles ir vengti metalinių įrankių bei abrazyvinių valymo priemonių.
Norėdami efektyviai ir saugiai išvalyti keptuvę su nelimpančia danga, naudokite šiltą vandenį, nedidelį kiekį skysto indų ploviklio ir minkštą kempinę arba mikropluošto šluostę. Sunkiai pašalinamiems maisto likučiams keptuvę 15–30 minučių pamirkykite šiltame muiluotame vandenyje – tai suminkštins nešvarumus ir juos bus lengviau pašalinti nepažeidžiant paviršiaus.
Ypač atkaklių nešvarumų atveju į vandenį įberkite šaukštą kepimo sodos, bet nešveiskite ja paviršiaus – tiesiog leiskite jai suminkštinti maisto likučius.