Tobulas vištienos sultinys namų virtuvėje yra pasiekiamas rezultatas, jei atkreipsite dėmesį į proceso detales. Net paprastas sriubos ar padažo pagrindas įgaus restorano skonį, jei pasirinksite tinkamus ingredientus ir laikysitės pagrindinių gaminimo technikų. Kulinarijos ekspertai pastebi: dauguma klaidų slypi skuboje ir technologijos pažeidime, o pati technologija nereikalauja sudėtingų įgūdžių.
Vištienos pasirinkimas ir paruošimas
Pirmas ir svarbiausias dalykas – vištienos pasirinkimas. Norint sodresnio skonio, geriau naudoti vištą su kaulais – ji suteikia sodresnį sultinį ir gražią auksinę spalvą. Prieš verdant patartina pirktinę vištieną bent 30 minučių pamirkyti šaltame vandenyje – tai padės pašalinti kvapų perteklių ir prisidės prie galutinio produkto skaidrumo.
Daržovių paruošimas – esminis žingsnis
Svarbiausias niuansas – daržovių paruošimas. Stambiai supjaustytų svogūnų, morkų ir salierų negalima dėti į puodą žalių. Rekomenduojama juos lengvai apkepti karštoje, sausoje keptuvėje, kol atsiras šviesiai auksinė plutelė. Šis etapas pažadins natūralius daržovėse esančius cukrus, patiekalui suteiks ryškių aromatinių natų, o pats sultinys taps tikrai subalansuotas.
Virimo technologija
Vištieną ir keptas daržoves užpilkite šaltu vandeniu. Svarbu naudoti šaltą vandenį – taip baltymai palaipsniui išsiskirs ir atiduos maksimalų skonį. Užvirus būtinai pašalinkite susidariusias putas, kad pašalintumėte priemaišas ir sultinys taptų krištolinio skaidrumo.
Toliau virkite ant silpniausios ugnies, be dangčio: stiprus burbuliavimas sugadina baltymų struktūrą, skystį padaro drumstą, sumažina naudą ir pablogina patiekalo išvaizdą.
Ekspertai pataria stebėti sultinio paviršių ir, jei reikia, kiaurasamčiu nugriebti atsiradusius dribsnius. Virimo laikas – mažiausiai pusantros–dvi valandos, priklausomai nuo vištos dydžio. Paruoštą sultinį perkoškite per sietelį arba sulankstytą marlę, kad būtų pašalinti likę baltymai ir daržovių likučiai.
Laikymas ir panaudojimas
Po virimo lieka užduotis išlaikyti sultinį kuo šviežesnį ir sodresnį. Mėsą reikia iš karto atskirti nuo kaulų ir laikyti atskirai. Pačiam sultiniui laikyti tinka vakuuminiai indai arba stiklainiai: tai maksimaliai pailgina jo galiojimo laiką šaldytuve ir išsaugo pirminį skonį.
Laikydamiesi šių paprastų rekomendacijų, namuose galite lengvai paruošti skaidrų, sodrų ir aromatingą vištienos sultinį, kuris taps bet kokių sriubų, padažų ir netgi nepriklausomo patiekalo visai šeimai pagrindu.