Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ateinu į parduotuvę ir svarstau, kokius kiaušinius rinktis – baltus ar rudus: noriu, kad jie būtų sveikesni

Kokius kiaušinius rinktis baltus ar rudus
2 min. skaitymo

Tarp vartotojų vyrauja nuomonė, kad kiaušiniai su tamsiu lukštu yra sveikesni nei balti. Mitybos specialistai nusprendė išsiaiškinti šį klausimą. Sužinokime rezultatus.

Ar yra skirtumas tarp baltų ir rudų kiaušinių?

Ne paslaptis, kad kiaušiniai gali būti balti arba turėti šviesiai ar tamsiai rudą lukštą. Daugelis žmonių įsitikinę, kad tamsiame lukšte yra daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų, todėl vengia pirkti sniego baltumo kiaušinius.

Iš tiesų kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištos veislės. Balti kiaušiniai dažniausiai yra vištų su šviesiomis plunksnomis ir šviesiais skiauteriais, o rudi – vištų su tamsiomis plunksnomis ir sodriai raudonais skiauteriais.

Tai ir yra pagrindinis skirtumas. Lukšto spalva neturi įtakos kiaušinio kokybei. Mokslininkų teigimu, skirtingų spalvų kiaušiniuose esančių baltymų, riebalų, mineralų ir vitaminų kiekis yra praktiškai vienodas.

Ar yra skirtumas tarp baltų ir rudų kiaušinių?

Kiaušinių kokybė ir trynio spalva priklauso nuo vištų laikymo bei šėrimo sąlygų. Kuo geriau vištos šeriamos, tuo skanesni ir maistingesni kiaušiniai. Lukšto spalva neturi įtakos maistinei vertei, tik vizualiniam įspūdžiui.

Rudi kiaušiniai nuo baltų skiriasi tuo, kad jų lukštas yra šiek tiek storesnis, o apatinė plėvelė – tvirtesnė. Dėl to juos galima laikyti šiek tiek ilgiau nei baltus. Kita vertus, balti kiaušiniai dažnai būna lengvesni ir geriau tinka kepiniams.

Ryški trynio spalva taip pat nėra kiaušinio kokybės ar maistinės vertės rodiklis. Jei vištos šeriamos kukurūzais, morkomis ar žaliaisiais pašarais, trynys gali būti beveik oranžinis. Tuo tarpu vištų, ėdančių kombinuotuosius pašarus ar grūdus, kiaušinių tryniai būna šviesesni.

Taigi, maistinės vertės skirtumo tarp baltų ir rudų kiaušinių nėra. Juos galite drąsiai valgyti, nesvarbu, kokios spalvos lukštas. Svarbiausia, kad kiaušiniai būtų švieži, todėl visada patikrinkite galiojimo datą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.