Prasidėjus šaltiems orams, vis daugiau lietuvių susimąsto, kokias malkas rinktis būsto šildymui. Ekspertai primena, kad nuo tinkamo kuro pasirinkimo priklauso ne tik šiluma, bet ir sutaupytos išlaidos bei krosnelės ar katilo ilgaamžiškumas.
Kokios malkos geriausiai tinka namui šildyti?
Vertingiausiomis šildymui skirtomis medienos rūšimis laikomos kietosios medienos rūšys:
- Ąžuolas
- Skroblas
- Uosis
- Akacija
Jos pasižymi didele kaloringumu, dega ilgiau ir išskiria žymiai daugiau šilumos. Pavyzdžiui, kubinis metras ąžuolo malkų gali pakeisti iki pusantros tonos anglies.
Beržas ir klevas yra šiek tiek prastesnio efektyvumo. Jie taip pat greitai įkaista ir skleidžia malonią, tolygią šilumą.
Kokių medžių geriausia nenaudoti?
Tačiau pušis, eglė ir kiti spygliuočiai, nors ir dega greičiau, turi trūkumą – išskiria daugiau suodžių ir dervų, kurios gali užkimšti kaminą.
Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į malkų drėgmės kiekį. Šviežiai pjautuose rąstuose yra iki 50% vandens ir jie blogai dega. Optimalu naudoti malkas, kurios džiovintos bent 1–2 metus, kurių drėgmės kiekis siekia iki 20%.
Ekspertai pataria derinti: greitam uždegimui tinka beržo arba spygliuočių mediena, o ilgam degimui – ąžuolo arba skroblo. Toks metodas užtikrins stabilią šilumą ir ekonomišką kuro naudojimą.
Reikėtų pridurti, kad Lietuvoje malkų pirkimui taip pat taikomi tam tikri reikalavimai. Malkas galite legaliai pirkti miškų urėdijose ar privačiose įmonėse, turinčiose atitinkamus dokumentus ir leidimus.