Greita slyvų uogienė vos per 20 minučių – močiutės patikrintas receptas, kuris kiekvieną rudenį užpildo namus vaikystės kvapu. Tiršta, rubino raudonumo ir nepaprastai gardi – privalote paragauti!
Ruduo kvepia slyvomis ir šiltais vaikystės prisiminimais. Tuo metu močiučių virtuvėse visada kunkuliuodavo uogienės puodai – tiršta, rubino raudonumo masė, užpildanti namus saldžiu aromatu. Šis receptas yra būtent toks – išbandytas metų metais ir saugomas iš kartos į kartą. Vos per 20 minučių ant stalo bus paruošta gardi slyvų uogienė, išryškinanti natūralų vaisių skonį ir puikiai deranti su blynais, duona ar kaip įdaras keksiukams.
Kitaip nei daugelis kitų receptų, ši uogienė neužima daug laiko – ji išverda greitai, išsaugo slyvų gabalėlius ir yra tirštos, aksominės konsistencijos. Tai tikra klasika, kurios kiekvieną rudenį laukia visa šeima.
Paruošimo procesas
- Paruoškite slyvas. Nuplaukite slyvas, išimkite kauliukus ir perpjaukite jas per pusę (arba į ketvirčius, jei norite smulkesnės konsistencijos).
- Užvirinkite. Sudėkite slyvas į storadugnį puodą, įberkite 500 g cukraus ir 3 šaukštus vandens. Virkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol slyvos pradės išskirti sultis ir mišinys pradės burbuliuoti. Virkite 5 minutes.
- Palaipsniui pasaldinkite. Įberkite dar 500 g cukraus ir žiupsnelį citrinos rūgšties. Virkite dar 5 minutes, nuolat maišydami. Kartokite procesą, kol subersite visą cukrų (iš viso apie 2 kg). Kiekvieną kartą uogienė taps tamsesnė, tirštesnė ir aromatingesnė.
- Patikrinkite paruošimą. Užlašinkite arbatinį šaukštelį uogienės ant šaltos lėkštės krašto. Jei ji neteka, o lieka tiršta masė, uogienė paruošta.
- Paruoškite laikymui. Supilkite karštą uogienę į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite. Galite uždengti rankšluosčiu, kol atvės.
Rezultatas
Paruošta uogienė bus tiršta, rubino raudonumo, su sultingomis slyvų puselėmis skaidriame sirupe. Ji tokia gardi, kad tinka tiek tiesiog su duona, tiek kaip blynų, varškės užpilas, tiek kaip sausainių ir pyragų įdaras.
Patarimas
Jei norite dar gilesnio skonio, dalį vandens galite pakeisti raudonuoju vynu arba įberti žiupsnelį cinamono.
Reikalingi ingredientai:
- Slyvos – 2 kg
- Cukrus – apie 2 kg (santykis 1:1 su slyvomis)
- Vanduo – 3 šaukštai
- Citrinos rūgštis – ant peilio galiuko (arba keletas lašų citrinos sulčių)